Bitcoin serviceprovider Bottle Pay sluit deuren wegens nieuwe privacy regels in 2020

Bottle Pay stopt er mee. Door aankomende nieuwe strengere regels in Europa moet de partij achter de serviceprovider stoppen met het ondersteunen van de app. Het Britste bedrijf laat dit weten in een uitgebreide blogpost.

Bottle Pay is een Lightning bitcoin wallet. Met behulp van Bottle Pay kun je razend snel bitcoin versturen via social media. Handig voor een kleine tip/fooit voor je favoriete streamer of journalist, bijvoorbeeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op 31 december wordt de wallet uit de lucht gehaald, voor die tijd hebben gebruikers de mogelijkheid hun satoshi van het platform te halen.

Bottle Pay moet stoppen

Het besluit komt voort uit de nieuwe AMLD5-richtlijnen die vanaf 10 januari 2020 in Europa in gaan. Bedrijven als Bottle Pay moeten meer gegevens opslaan van gebruikers en deze desgevraagd delen met de lokale autoriteiten.

De mensen achter dit project weigeren dat echter te doen. Daarom is het volgens hen noodzakelijk te stoppen met de app.

Het is nu erg makkelijk om een paar satoshi’s te sturen naar iemand op Telegram. Er wordt niet om identificatie gevraagd. Dat moet volgend jaar wél en daar passen de ontwikkelaars voor.

Bottle Pay is een gratis service en daar zijn de ontwikkelaars trots op: ”We kunnen met opgeheven hoofd sluiten, we hebben altijd gehandeld met het welzijn van de gebruikers in onze gedachte.”

Wat nu?

Het team van Bottle Pay legt uit wat de situatie nu is:

Bottle Pay heeft ook nog een aantal tips voor gebruikers van hun service: verwijder alle betalingspagina’s waar je verwijst naar Bottle Pay voor bijvoorbeeld je social media, deïnstalleer de Bottle Pay browser extensie en maak dus zo snel mogelijk je geld over naar een eigen Lightning adres.

En erg belangrijk: je persoonlijke informatie wordt niet gedeeld.

Toekomst

Het is nog onduidelijk wat het team na deze moeilijke beslissing gaat doen. Ze nemen nu de tijd om alles op een rijtje te zetten. Wanneer er meer bekend is brengen ze dat vanzelf naar buiten.

En wie weet komt er hierdoor wel een nieuw platform door die moeilijker neer te halen is…

Sluiting in Nederland

Ook in Nederland vallen er slachtoffers door de nieuwe regels. De beurs Coingarden moet haar deuren sluiten omdat de kosten om te voldoen aan de regels te hoog liggen. Deze beslissing is een andere dan die van Bottle Pay, maar de nieuwe regels beginnen dus langzaam aan effect te hebben op het ecosysteem in Europa.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...