Bitcoin breekt records en laat Europese aandelenmarkt achter zich

De prijs van bitcoin schoot even boven de grens van $26.000 uit. Sommige traders denken dat dit het bewijs is van een nieuwe bitcoin boom, waar het koersverloop de aandelenmarkten achter zit laat. Ze beweren dat de stijging van Bitcoin's prijs aantoont dat digitale activa zich loskoppelen van andere risico-activa, zoals aandelen, en noemen dit "The Great Decoupling".

Die conclusie is na één prijsstijging ietwat voorbarig.

Toch is er wel een verandering te zien. De correlatie tussen de bitcoin prijs en Europese aandelen is momenteel het laagste in meer dan twee jaar. Terwijl de correlatie tussen BTC en Nasdaq zich bijna op het laagste punt in meer dan een jaar bevindt.

Maar in werkelijkheid blijft Bitcoin gecorreleerd met de aandelenmarkt, ondanks dat het dit jaar beter heeft gepresteerd dan andere beliggingen in de categorie van risico-activa. De Federal Reserve en hun monetair beleid blijven een belangrijke speler in de markten. Het is daarom te vroeg om te zeggen dat de correlatie tussen Bitcoin en aandelen is verbroken, aldus Nauman Sheikh, Managing Director bij Wave Digital Asset.

Bitcoin is dit jaar met 56% gestegen, ten opzichte van 9,6% voor de Nasdaq Composite en 2% voor de S&P 500. Maar bitcoin komt dan ook van een recordprijs van $69.000, daar zijn we nog ver van verwijderd.

De recente bitcoin koersexplosie is deels te verklaren door het nieuws over bankproblemen in de Verenigde Staten. De Federal Reserve gaat mogelijk de renteverhogingen pauzeren na de ineenstorting van Silicon Valley Bank vorige week.

Kortom, het lijkt erop dat digitale activa en aandelen nog steeds gecorreleerd zijn, maar er de start van 2023 laat zien dat de bitcoin prijs toch zijn eigen weg gaat.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...