Bitcoin stijgt 22% en staat weer boven $24.000

Bitcoin staat weer boven de $24.000. Na onzekerheid en paniek in het weekend, stijgt bitcoin na het nieuws over de SVB-situatie weer flink.

Prijs stijging

Vrijdag zette bitcoin een daling in tot onder de $20.000 nadat er paniek was. Net zoals in mei 2020, zorgen extreme gebeurtenissen doorgaans eerst voor de verkoop van activa om liquide middelen te krijgen. Nu het nieuws goed is doorgedrongen en ook de FDIC en de Biden-regering met een statement zijn gekomen, heeft bitcoin de weg omhoog weer ingezet.

Sinds de prijsbodem van dit weekend rond de $20.000 steeg bitcoin binnen 24 uur met ruim 16%. Op moment van schrijven staat de koers op $24.000 en daarmee staat de koers weer op het niveau van halverwege februari.

Bitcoin stijgt 22% en staat weer boven $24.000

Context van situatie

Waarom? De bankproblemen in de Verenigde Staten is hier ongetwijfeld debet aan. Je kunt de situatie van verschillende hoeken benaderen:

  1. Het probleem bij Silicon Valley Bank is ontstaan door de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve. Het kán bijna niet zo zijn dat de Amerikaanse centrale bank na deze gebeurtenissen hiermee door gaat (en andere banken met soortgelijke problemen opzadelt). Lagere rente betekent indirect echter ook 'goedkoper nieuw geld'. Dat zou het schaarse bitcoin weer extra relevant kunnen maken.
  2. Doordat klantentegoeden van banken in gevaar zijn gekomen, klinkt het logisch om met extra aandacht te kijken naar geld dat niet in fractioneel reservebankieren wordt geparkeerd en dat niet kan worden bevroren of kwijtraken. Is bitcoin in cold storage een oplossing die meer mensen aantrekt?
  3. De Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation heeft alle deposito's van Silicon Valley Bank overgedragen aan een nieuw opgerichte bridge bank. Alle deposanten zullen vanaf maandagochtend toegang hebben tot hun geld, zo stelde de financiële toezichthouder. Maar... wie gaan de kosten betalen? Is dit 2008 all over again?
  4. Bitcoin werkte het weekend intussen gewoon door. Zoals Yassine Elmandjra van ARK Invest ook tweet: Bitcoin heeft dit weekend ~ $33 miljard verwerkt, ~ 600.000 transacties gefaciliteerd en 2.037 nieuwe BTC uitgegeven tegen een stabiel en voorspelbaar inflatiepercentage van ~ 1,8%. Er werden ~1 miljoen nieuwe adressen gegenereerd en miners verdienden $43 miljoen door 326 blokken te produceren. Intussen waren banken dicht en was de Fed hierbij irrelevant. Dat terwijl er onduidelijk was of banken na het weekend wel weer zouden openen in afwachting van interventies van bankiers en overheden.   

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
bankBitcoin nieuws