Omgevallen cryptobank verwikkeld in zaak rondom witwassen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie in Washington en Manhattan is een onderzoek gestart naar Signature Bank. Er zou sprake kunnen zijn van laksheid bij het toezicht om witwassen te voorkomen. Dat schrijft Bloomberg.

Witwasonderzoek

De Amerikaanse mediagroep verwijst naar mensen die bekend zijn met de zaak. Naast het Department of Justice (DOJ) zou ook de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) haar pijlen hebben gericht op de bank.

De in New York gevestigde Signature Bank werd op 12 maart gesloten door regelgevers van de staat. Het was een bank die vooral in de cryptomarkt geliefd was.

De DOJ hield nieuwe accounts in de gaten en zocht naar tekenen van criminele activiteiten in transacties, zo vertellen de bronnen aan Bloomberg.

Het is de vraag of de New Yorkse bank voldoende stappen heeft ondernomen om mogelijk witwassen door klanten op te sporen. Denk hierbij aan het due dilligence onderzoek van mensen die rekeningen openen en het controleren van transacties met een criminele schijn.

Woordvoerders van de Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC), het ministerie van Justitie, de SEC en ook het U.S. Attorney’s Office in Manhattan gaven allemaal geen reactie op het verzoek om commentaar.

Onderzoek, geen beschuldiging

De bank en haar medewerkers worden overigens niet beschuldigd van wangedrag. Het gaat puur om een onderzoek, dat zonder gevolgen kan worden afgesloten. Het is onduidelijk of deze zaak enig effect had op het besluit van de toezichthouders om de bank op afgelopen zondag te sluiten.

Regelgevers van de staat gaven aan dat ze het vertrouwen in het management hebben verloren nadat de bank geen “betrouwbare en consistente data” had verstrekt.

De ineenstorting van Signature Bank volgt op de ondergang van Silvergate, dat zich ook richtte op de crypto-industrie, en de Silicon Valley Bank (DVB).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Amerikabank