Een Argentijnse cent is net zoveel waard als 1 Satoshi door hyperinflatie

Argentinië is het nieuwste land in een opmerkelijk rijtje: de kleinste munteenheid in het land is net zoveel waard als de kleinste eenheid van bitcoin. De Argentijnse peso is onderhevig aan hyperinflatie.

Voor een cent van de Argentijnse peso (de Centavo) kun je nu nog slechts één Satoshi krijgen. Een Satoshi is een honderd miljoenste bitcoin (BTC). Via het Lightning Network kun je Satoshi’s overigens nog verder opknippen, maar dat is een ander verhaal.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Inflatie

Redditor OneMoreJuan deelde dit nieuws met de wereld. De Centavo bestaat al sinds 1854 en is nu dus net zoveel waard als een Satoshi. Argentinië bevindt zich in de grootste financiële crisis in hun geschiedenis. Het land ging al 9 keer failliet nadat zij hun schulden niet meer konden betalen.

Door inflatie is het sparen in een lokale munt boven een bepaald bedrag niet rendabel, je behoudt je koopkracht er niet mee. Maar in landen als Argentinië is de munt nu helemaal niet meer geschikt om waarde vast te houden.

De Argentijnse overheid heeft al eerder verschillende blokkades opgegooid om het burgers lastig te maken te vluchten naar andere valuta. Zo is het bijna onmogelijk om goedkoop aan dollars te komen, en het is zelfs verboden om dat voor grote bedragen te doen.

Een Argentijnse cent is net zoveel waard als 1 Satoshi door hyperinflatie

LocalBitcoins

Op het handelsplatform LocalBitcoins kunnen Argentijnen nu hun cent inwisselen voor een Satoshi. Bitcoin kan een manier zijn voor mensen om hun lokale munt te ontvluchten.

Als tussenstation is bitcoin geschikt omdat het wereldwijd te gebruiken en te verzenden is. Je kunt bitcoin makkelijker naar een andere valuta omzetten dan de Argentijnse peso. Een andere oplossing is bitcoin gewoon zelf vasthouden en het niet meer omwisselen naar een andere munt.

Ander voorbeeld

Een ander tragisch voorbeeld van hyperinflatie is Libanon. De nationale munt genaamd lira is in korte tijd enorm in waarde gedaald. Een lira is nu minder waard dan een Satoshi.

Het is niet zo dat inwoners van deze landen nu massaal naar bitcoin vluchten, maar het kan in sommige omstandigheden wel een handige extra optie zijn.

Lees meer over:
ArgentiniëBitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)