Bitcoin (BTC) beurzen vullen verzekeringsreserves aan na recente daling

Op 10 mei zakte de prijs van bitcoin in korte tijd flink naar beneden. Dat zorgde ervoor dat verschillende bitcoin beurzen flink in hun reserves moesten graaien om de liquiditeit op hun platform te waarborgen.

Het verzekeringsfonds van Binance ging van ruim $21 miljoen op 10 mei naar $7,7 miljoen op 11 mei.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Binance

Een van die beurzen is Binance. De beurs heeft naar eigen zeggen ”meer dan 13 miljoen” aan Tether (USDT) gebruikt om handelaren te beschermen om ‘auto-deleveraging’ te voorkomen.

Met bitcoin futures gebruiken handelaren schuld of een hefboomconstructie om met meer kapitaal te handelen. Binance biedt bijvoorbeeld de optie om met 125x leverage te handelen. Dat betekent dat je in plaats van 100 euro met 12.500 euro aan de slag kunt.

Dit verhoogt overigens wel het risico aanzienlijk! Bewegingen de andere kant op dan dat jij hoopt kunnen je snel veel geld kosten.

Een beurs is bedoeld als tussenpartij: zij regelen de orders van de verschillende handelaren. Dat gaat meestal goed, maar als de prijs van bitcoin ineens flink stijgt of daalt kunnen er problemen komen.

Meer handelaren worden actief en gaan handelen. Tijdens de recente daling wilde een hele hoop mensen plots short gaan op bitcoin. Dat zorgt voor een verkeerde balans in het orderboek.

Om te voorkomen dat het handelsplatform gedwongen wordt tot auto-deleveraging is er zoveel mogelijk liquiditeit nodig. Met USDT wil Binance dat bieden.

Daarom belooft Binance 30 miljoen extra Tether te storten. Je kunt dit soort grote dalingen (of stijgingen) niet voorspellen, dus vooraf anticiperen is belangrijk. Zeker als je zoals Binance een dienst levert waar men duizenden of miljoenen dollars mee kunnen verdienen en verliezen.

?s=20

Niet de enige

Niet alleen Binance reageert op de recente dalingen. Beurzen zien dit jaar recordvolumes tijdens grote prijsbewegingen en hebben dus meer liquiditeit nodig tijdens piekuren.

De derivatenbeurs Deribit laat weten dat hun verzekeringspotje nauwelijks in waarde is gedaald. Op 9 mei stond er 501,96 BTC op de balans, op 11 mei was dat nog 498,99 BTC.

Niet iedereen kwam op Deribit heel uit de strijd, 386 handelaren raakten al hun geld op het platform kwijt.

De bitcoin beurs OKEx stortte 31,67 bitcoin om direct 35.1 BTC op te nemen vanuit hun Futures Insurance Fund.

Huobi moest ook een deel van hun verzekering gebruiken, het ging om ruim 100 bitcoin. Bitcoin derivatenbeurs BitMEX heeft een bijzonder grote reserve: hun balans ging van 35,760 BTC naar 35,374 BTC.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...