Miners, whales en beurzen: 3 trends in de huidige Bitcoin markt

De voorlopige top van de bitcoin (BTC) prijs ligt voorlopig bij $24.300 op de Bitstamp grafiek. Zijn hier verklaringen voor?

We duiken in de wereld van de beurzen, een onmisbare pion in de totstandkoming van de bitcoin prijs. Op de markt zijn een aantal trends gaande die elkaar tegenspreken namelijk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Balans bitcoin beurzen loopt terug

Enerzijds loopt de cumulatieve hoeveelheid bitcoin die er op beurzen staat enorm terug. Het is een trend die zich in februari dit jaar inzette. In de afgelopen tien maanden daalde dit getal van 3 miljoen BTC tot 2,4 miljoen BTC.

In februari betrof het nog 16,25% van de totale hoeveelheid bitcoin die in omloop was. Momenteel hangt dit percentage onder de 13%.

2. Gevaar van dumpende whales neemt toe’

Aan de andere kant laten on-chain statistieken zien dat er momenteel een ‘dumprisico’ is. Kim-Young Ju van CryptoQuant kijkt naar de indicator die bekend staat als de “All Exchange Inflow Mean“, gekeken naar een voortschrijdend gemiddelde over 144 blocken.

In het verleden was een spike van deze ratio een indicator van een prijsdaling. Het getal weerspiegelt het gemiddelde van de stortingen die er wereldwijd op de handelsplatformen binnenkomen. Een logisch gevolg van een storting naar de beurs toe is dat deze persoon zijn BTC wil verkopen (in jargon dumpen genoemd).

Aan de ene kant neemt de balans op beurzen dus af, maar tegelijkertijd zijn er zo nu en dan flinke stortingen, afkomstig van whales die een bulk BTC van de hand doen.

Dit kunnen vroege bitcoiners zijn, maar ook miners. Zo werd in het verleden al duidelijk dat als miners hun vers verkregen bitcoin naar een beurs verstuurden, er een prijsdaling volgde.

3. Miners als loyale hodlers

Tenslotte de miners die dagelijks voor 900 verse bitcoin zorgen (de ‘flow’). Daaruit blijkt dat miners niet alleen beetjes verkopen, maar ook trouwe hodlers zijn.

Zo heeft Glassnode alle adressen van miners in één grafiek weergegeven. Op deze adressen zijn de coinbase-transactie binnengekomen. Dit is de block subsidie die in de loop der jaren halveerde van 50 BTC tot momenteel 6,25 BTC.

Zo zijn er 1,78 miljoen bitcoin die nooit van het adres van de miner zijn afgehaald. Dat staat gelijk aan 9,5% van de huidige circulating supply.

Uit de analyse blijkt ook dat 98% van deze coins al meer dan 7 jaar geleden werd gemined. Daarnaast is in totaal 94% van deze onbewogen nieuw geminede coins al meer dan 10 jaar aangemaakt.

Miners, whales en beurzen: 3 trends in de huidige Bitcoin markt

Het laat zien dat oude miners óf hun private key zijn kwijtgeraakt óf geen noodzaak zien om te verkopen of verplaatsen. Een reden kan zijn dat de huidige generatie miners veel kosten moeten maken om bitcoin te verdienen, en het dus naar verloop van tijd moeten verplaatsen en verkopen. De vroegere miners hoeven geen kosten (meer) te dekken.

Daarnaast zitten de nooit-verplaatste coins van Satoshi ook in deze grafiek, wat een vertekend beeld kan geven. De anonieme genie heeft naar verluid meer dan 1,1 miljoen BTC in bezit.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCminerwhale

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...