Bitcoin beurs BitMEX gaat identificatieplicht invoeren voor alle gebruikers

975 totale weergaven

Bitcoin derivaten beurs BitMEX gaat een identificatieplicht invoeren. Klanten zijn verplicht om vanaf 28 augustus 2020 een know-your-customer-procedure te doorlopen.

Voor 12 februari 2021 moet iedereen geïdentificeerd zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin futures

BitMEX biedt doorlopende futures aan. Dat zijn futures zonder een vooraf gesproken einddatum. Door middel van zo’n contract kun je ‘gokken’ op de toekomstige Bitcoin prijs.

Deze beleggingsproducten gelden als zeer risicovol door de combinatie van hefboomconstructies en het volatiele karakter van Bitcoin.

Niettemin geldt BitMEX als een bekende naam in de Bitcoin wereld en heeft hun product navolging gekregen door Binance en OKEx.

Know your customer

Steeds meer beurzen zijn gehouden aan KYC – en AML regulering, bedoeld om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan.

Commercieel directeur Ben Radclyffe van 100x Group, de nieuwe holding achter BitMEX licht de maatregel toe.

Volgens hem is er getracht om een middenweg te vinden tussen een gemakkelijke maar effectieve identificatie. ‘Geografische locatie is voor ons een belangrijke maatstaf’.

Gebruikers moeten een vier-stappen proces doorlopen wat in 5 minuten afgerond moet zijn. Onderdeel ervan is het maken van een selfie maken en het beantwoorden van een paar vragen. Waar komt je geld vandaan en wat is je beleggingservaring bijvoorbeeld.

Voordelen?

Volgens BitMEX zitten er ook voordelen aan deze nieuwe verplichting. In het geval van een hack of andere gebeurtenis is het gemakkelijker om de eigenaar van het account op te sporen.

Criticasters wijzen er juist op dat het achterlaten van je persoonsgegevens een risico is. Beurzen zijn daardoor een interessante prooi voor hackers. Bovendien wordt er weinig tot niets gedaan met de meldingen van verdachte transacties door de opsporingsinstanties.

Volgens Henri Arslanian van accountancyfirma PwC is het echter een positieve ontwikkeling voor de industrie.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Deze procedures zijn belangrijk voor de verdere ontwikkeling van deze opkomende industrie om ‘bad actors’ te weren en grote partijen zich comfortabel te laten voelen’. [/penci_blockquote]

Niet onomstreden

De exchange, formeel gevestigd op de Seychellen, is niet onomstreden. Onder meer de Amerikaanse financiële toezichthouder CFTC doet onderzoek naar de beurs: hebben zij klanten uit Noord-Amerika bediend zonder licentie?

Klanten in de VS zijn ook een rechtszaak gestart tegen BitMEX vanwege diezelfde reden (geen handelslicentie) en marktmanipulatie.

Ook kwam de beurs tijdens Black Thursday op 12 maart in de problemen door een DDoS-aanval. Daardoor moest de handel tijdelijk stilgelegd worden. Vorig jaar lekte de exchange ‘duizenden e-mailadressen’ door een menselijke fout.

Anderzijds heeft de onderneming een stimuleringsprogramma voor Bitcoin developers gestart, waarbij enkele tonnen zijn gedoneerd.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBitMEXKYC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...