‘$4.400 miljoen aan Bitcoin (BTC) en andere crypto gestolen in 2019’
In 2019 is er door fraude en diefstal al voor $4.4 miljard aan cryptomunten gestolen. Dat brengt onderzoeksbureau CipherTrace naar buiten in hun kwartaalrapport.
Het rapport gaat in zijn geheel over het witwassen met cryptovaluta zoals bitcoin (BTC). De onderzoekers van CipherTrace keken naar de veiligheidsmaatregelen van de 120 grootste cryptobeurzen. Dat meldt Cointelegraph.
Cryptobeurzen
De Know Your Customer (KYC) procedures van de verschillende handelshuizen werden onder de loep genomen. Daarnaast werd er gekeken naar het handhaven van de lokale anti-witwasregels. Zij probeerde verbanden te vinden tussen de regels en de criminele activiteiten.
En wat blijkt? Volgens het rapport is er in het derde kwartaal van 2019 relatief weinig gestolen van de grootste beurzen. Het is zelfs het laagste in 2 jaar.
Diefstal
Dat betekent echter niet dat er niks meer wordt gestolen, natuurlijk. Volgens CipherTrace ging het in het afgelopen kwartaal om ‘slechts’ $6.5 miljoen aan gestolen fondsen van een beurs. Terwijl criminelen middels een exit scams of een piramidespel zo’n $9 miljoen ophaalde.
Van de 120 onderzochte beurzen had 35% strenge KYC-regels. 41% voldeed volgens de onderzoekers nét aan de eisen. 24% heeft amper identiteitscontrole voor hun klanten.
De cijfers van de onderzoekers zijn echter op andere vlakken minder positief. Dieven stalen volgens het rapport dit jaar al voor $4.4 miljard aan BTC en andere crypto’s. In 2018 was dat nog ‘slechts’ $1.7 miljard.
Recent
Eerder vandaag lekte het nieuws van een nieuwe hack. De beurs Upbit werd voor$50 miljoen bestolen. De criminelen wisten 342.000 ether te jatten. Het volgende rapport van CipherTrace zal er dus wel weer eens heel anders uit kunnen gaan zien…
Nederlandse regels
2020 wordt voor cryptobeurzen in Nederland een belangrijk jaar. Wanneer je bitcoin koopt of verkoopt, moet je een lijst aan gegevens verzamelen van je klanten. De anti-witwasrichtlijn AMLD5 moet het voor opsporingsdiensten en politie makkelijker maken om criminelen op te sporen.
Een mooi doel. Maar tegelijkertijd gaat dit wel ten kosten van de privacy van de doorsnee burger.