Bitcoin (BTC) daalt $6.500 na paniek op de markt, koers daalt onder $30.000

De bitcoin (BTC) koers beleefde de afgelopen maanden een ongelofelijke opmars. De prijs ging zelfs even over de grens van $42.000 heen. Voor de eerste keer sinds 4 januari van dit jaar dook de prijs onder de $30.000. Momenteel staat de prijs op 18,835.82USD.

Waar komt de daling vandaan?

Het is bij een markt als BTC onmogelijk om één of twee redenen aan te wijzen waarom de koers een bepaalde kant op gaat. Wel zijn er soms duidelijke aanleidingen te vinden waardoor mensen in paniek raken. Gisteren hadden we eigenlijk twee van zulke nieuwtjes.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De belangrijkste is waarschijnlijk het gerucht over een 'double spend'. Er verschenen gisteren artikelen op grote websites waarin werd verkondigd dat iemand zijn bitcoin twee keer had uitgegeven. Twee miners vonden op bijna hetzelfde moment een block en stopte daar dezelfde transactie in.

Slushpool en F2Pool claimden allebei block 666.833. Dat is geen nieuw fenomeen. Sterker nog: dat gebeurt wel vaker met bitcoin.

Het netwerk lost dat probleem zelf op. Intussen wordt er gewoon door gemined door andere miners. Uiteindelijk kiest het netwerk dan de langste chain en borduurt hierop voort. De transacties uit het block dat niet wordt meegenomen in de boekhouding vervallen en komen terug in de mempool.

Een van de grootste punten van bitcoin is dat transacties niet terug te draaien zijn. En dat klopt, maar voor (met name) grote betalingen is het wel aan te raden om te wachten op bevestiging van ~6 blocks. De kans is klein, maar zo loop je geen risico dat je transactie toch niet door is gegaan terwijl je wel al een product of dienst hebt geleverd bijvoorbeeld.

Dat is ook de reden dat veel beurzen wachten op een aantal bevestigingen voordat je aan de slag kunt met BTC op hun beurzen. Ze willen eerst zeker weten dat het geld is aangekomen.

Dit nieuws zorgde voor paniek en schijnt zelfs in de Bloomberg Terminals van verschillende handelaren terecht te zijn gekomen. Dat kan reden zijn om actie te ondernemen voor een belegger.

Whitepaper

Een ander vervelend nieuwtje van gisteren kwam uit een opvallende hoek: de onderhouders van bitcoin.org werden overvallen door Craigh 'Faketoshi' Wright. Hij dreigde met een rechtszaak als zij 'zijn' whitepaper niet zouden verwijderen. Wright is iemand die jarenlange rechtszaken aanspant, een vervelend proces waar lang niet iedereen zin in heeft. Mede daarom besloten ontwikkelaars de whitepaper te verwijderen.

Inmiddels staat de whitepaper weer op bitcoin.org en ook op tal van andere websites rond de industrie: mensen toonden zich solidair met de website en hebben ook de whitepaper op hun servers gehost.

Ook dit was uiteindelijk een storm in een glas water: bitcoin kan prima voortbestaan als de whitepaper niet op een bepaald domein staat.

Een daling (in euro's weliswaar) ziet er op de grafiek best heftig uit:

Reacties

Hoe reageerde de industrie op de huidige dalingen? Een aantal reacties.

Ki Young Ju van CryptoQuant ziet een patroon bij de prijs van Coinbase. Als de koers daar meer dan $50 hoger ligt dan gemiddeld, dan staat er wat te gebeuren. Het is opvallend dat rond die punten er veel meer geld richting de beurs gaat.

Jameson Lopp wijst naar misinformatie als reden voor de dip. De nieuwtjes van hierboven werden behoorlijk opgeblazen, terwijl er weinig aan de hand was in beide gevallen. Veel grote partijen doen inmiddels mee in deze wereld. PayPal, MicroStrategy, Square en zelfs banken als Goldman Sachs kijken serieus naar opties rondom bitcoin.

Het spel wordt nu anders gespeeld, hoe gek het ook klinkt: dit soort grote jongens hebben ook baat bij een flinke daling. Meer goedkope bitcoin is altijd mooi meegenomen.

Voor sommige mensen is het bij dit soort dalingen tijd om te kopen. Max Keiser zit al in BTC sinds de prijs onder $10 zat, maar is nog altijd enthousiast als hij weer een dipje op kan kopen.

Voor de mensen die van grafieken houden: bitcoin test momenteel een gebroken support.

Lees meer over:
data

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...