Bitcoin (BTC) pakt fors marktaandeel terug in 2020: 70% dominantie

Het is een onderwerp dat de laatste dagen weer regelmatig voorbijkomt: de Bitcoin (BTC) dominantie. Is dit een Bitcoin-only bullrun? Komt er een altseason? En zo ja, wanneer dan?

Maar… de doorsnee indicator van de dominantie en onderlinge verhoudingen tussen de cryptocurrency’s geeft een vertekend beeld weer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin dominantie

Simpel gezegd laat de dominantie zien wat het aandeel van een bepaalde cryptovaluta is in de markt van alle cryptocurrency’s. In 2010 was de dominantie van Bitcoin nog 100%. Toen was nog geen andere cryptomunt om uit te kiezen.

In 2011 kwam de eerste kopie van Bitcoin op de markt, genaamd Namecoin. Daardoor zakte het aandeel of de dominantie van BTC onder de 100%.

Inmiddels zijn er (volgens CoinMarketCap) meer dan 8.000 verschillende ‘cryptovaluta’. Logischerwijs staat de dominantie dus een stukje onder de 100%.

Maar toch geeft het percentage dat deze datavorser laat zien een vertekend beeld weer. Op CoinMarketCap ziet de grafiek er namelijk als volgt uit:

Bitcoin (BTC) pakt fors marktaandeel terug in 2020: 70% dominantie

Momenteel is de dominantie van Bitcoin in de totale cryptomarkt volgens deze grafiek 70%. Maar let op: aan dit getal zitten wat haken en ogen.

3 kanttekeningen

Dit percentage neemt een aantal dingen mee die eigenlijk niet kloppen.

Andere grafiek

Om de dominantie van Bitcoin te meten, kun je dus beter een andere metric gebruiken. Er zijn verschillende alternatieven in de markt, zoals de Real Bitcoin Dominance Index, op bitcoindominance.com.

Het filtert de stablecoins uit de berekening en kijkt ook niet naar ICO’s en gecentraliseerde projecten.

Voor de formule nemen ze een mandje van 12 projecten die allemaal proof-of-work gebruiken: Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Bitcoin SV, Bitcoin Cash, Monero, Dash, Zcash, Bitcoin Gold, Ethereum Classic, Dogecoin en Decred.

Bitcoin (BTC) pakt fors marktaandeel terug in 2020: 70% dominantie

In dit geval komt de dominantie van Bitcoin terecht op 82%. Hoe dan ook: het is momenteel de grootste cryptovaluta die er is.

Hoe kijk jij aan tegen de berekening van de dominantie? Laat het ons weten in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC