Ondernemer met 25.000 Bitcoin (BTC) kan klanten niet terugbetalen na ‘hack’

De CEO van het Braziliaanse cryptobedrijf Grupo Bitcoin Banco zit in een spagaat. Hij heeft 25.000 bitcoin (BTC) bij de belasting opgegeven, maar zegt gedupeerden van een hack niet terug te kunnen betalen. De BTC heeft een dagwaarde van meer dan $205 miljoen.

Cointelegraph heeft belastingpapieren van Claudio Oliveira in handen gekregen. Een anonieme bron dichtbij de overheidstak die verantwoordelijk is voor belastingdienstverlening heeft deze gegevens gedeeld met het mediabedrijf.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Onder vuur

Oliveira ligt flink onder vuur. De Braziliaanse politie is een onderzoek gestart naar de activiteiten van zijn bedrijf. Grupo Bitcoin Banco claimt in mei slachtoffer te zijn geweest van een hack. Klanten konden geld van hun account halen wat ze helemaal niet hadden. Kort daarna zijn alle fondsen op het platform bevroren.

Rechtszaken

Ruim 20.000 klanten zijn de dupe van deze acties. Het bedrijf strijdt in ongeveer 200 rechtszaken tegen diezelfde klanten.

Grupo Bitcoin Banco heeft echter nog geen bewijzen aangeleverd waaruit blijkt dat zij het slachtoffer zijn. Mede daarom is er een onderzoek gestart. De vraag is: was het een inside job en wat is er precies gebeurd?

Daar is voorlopig nog geen antwoord op, maar het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat het bedrijf tot op heden niet met bewijzen is gekomen. Het is afwachten wat de rechters in Brazilië vinden van deze zaak.

Geld

Het gaat om flinke hoeveelheden in de rechtszaken: er liggen claims van $3.000 tot $3 miljoen. Mensen willen graag hun geld terug. Een Braziliaanse rechter vroeg om duidelijke bewijzen in een van deze rechtszaken. Tot op heden heeft het bedrijf dat nog niet gedaan. Toch kon Oliveira met zijn bedrijf tot een akkoord komen in deze specifieke zaak.

Privévermogen

Het zaakje stinkt, maar er zijn van beide kanten nog geen duidelijke bewijzen. Als blijkt dat Oliveira zelf verantwoordelijk is voor dit allemaal, dan kan het hem nog wel eens flink wat bitcoin kosten.

De BTC is dan wel privévermogen, maar dat betekent niet dat de Braziliaanse ondernemer daarmee veilig is. Volgens juristen met verstand van de Braziliaanse wet kan het na een rechtszaak zo ver komen dat hij een deel van zijn fortuin moet gebruiken om de schulden van zijn bedrijf te voldoen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBraziliëhack

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...