Auto-importeurs in Iran willen verdiende Bitcoin gebruiken voor handel

De Iraanse rial is onderhevig aan hyperinflatie. Auto-importeurs in het land stellen een opmerkelijke stap voor: zij willen de opbrengsten van bitcoin miners gebruiken om te betalen voor de auto’s. Dat meldt ArzDigital.

De rial is niet (meer) geschikt als middel om waarde vast te houden en dus zoeken mensen naar uitwegen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Centrale bank

Een Iraanse ondernemer, Gholam Hossein Mozaffari, hoopt op een akkoord met de centrale bank over deze constructie. Want naast de internationale sancties is er ook nog de hyperinflatie van de lokale munt waar men rekening mee moet houden.

Iran heeft de regels rondom bitcoin de laatste maanden en jaren vormgegeven en dus is nu de tijd rijp om te kijken naar manieren om dit te gebruiken. Het land geeft inmiddels licenties uit voor het minen van bitcoin en de industrie komt op gang in het land.

Mozaffari geeft aan dat zij in een eerder stadium geen financiering konden krijgen vanuit de centrale bank. De reden laat zich raden: de inflatie van de rial en de economische omstandigheden.

Potje bitcoin

Om dit probleem van liquiditeit op te lossen stelt Mozaffari dus voor dat de verdiende bitcoin in het land gebruikt mag worden voor het importeren van auto’s. Kortom: bitcoin als alternatieve valuta.

Op deze manier komt de centrale bank niet in de problemen en kunnen ondernemers in Iran internationaal betalingen doen en zich laten financieren door de verdiende bitcoin.

Als dit idee goedkeuring krijgt in Iran dan is dat opnieuw een situatie waarbij bitcoin een (beter) alternatief biedt dan de lokale munt.

Mozaffari hoopt ook op lokale bitcoinbeurzen in het land: ”Als de centrale bank dit toestaat dan wordt het mogelijk om auto’s te importeren met digitaal geld.”

Het gaat hier overigens wel om regels voor de vrije handelszones in het land. Daar gelden andere regels dan in de rest van Iran.

Dit nieuws over Iran en alles wat er de afgelopen week gebeurd is bespreken we in de nieuwste Hup Bitcoin podcast.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIran

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...