Bitcoin (BTC) handelen buiten beurzen om populair in China

Afgelopen maand kwam het nieuws naar buiten dat China weer een poging ging doen om bitcoin te verbieden. Alhoewel de Chinese overheid dit al, tevergeefs, een aantal keer heeft geprobeerd lijkt het er ook deze keer weer op weinig succes te hebben.

Bitcoin blijft populair

Volgens een verslag van persbureau Bloomberg is er namelijk een enorme toename in het gebruik van zogeheten OTC platformen. Deze ‘over-the-counter’ exchanges zijn websites waar je buiten om de spot beurzen om kunt handelen. Deze handel is – net zoals de bitcoin handel – niet gereguleerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Doordat deze transacties van persoon tot persoon zijn, is het lastig te bepalen hoeveel er daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt. Wat wel als maatstaf wordt gebruikt is de toenemende vraag naar stablecoins zoals Tether (USDT) vanuit China.

Een van de mogelijke gevolgen van de reguleringen door de Chinese overheid is dat er veel kapitaal in korte tijd het land ‘uitstroomt’. Dat er nu meer gebruik wordt gemaakt van OTC-desks is een signaal dat dit ook daadwerkelijk plaatsvindt.

Ook miners hebben last van regulering

Het is niet de eerste keer dat steeds meer beleggers uit China gebruik maken van OTC markten. In oktober 2017 was er het gerucht dat de Chinese overheid bitcoin beurzen ging verbieden, ook toen groeide de populariteit van alternatieve handelsplatformen hard. China blijft een grote speler in de bitcoin wereld. Naar verwachting wordt zo’n 7% van alle bitcoin in bezit van inwoners uit China.

Niet alleen de handelsplatformen lijden onder het beleid van de overheid, ook grote mining operaties zijn momenteel stilgelegd. Dit heeft als gevolg dat de mining difficulty deze zondag zo’n 16% is gedaald, de scherpste daling van dit jaar. De mining difficulty geeft aan hoeveel rekenkracht er nodig is voor het delven van een bitcoin.

Toch is betekent dit niet het einde voor bitcoin. Het protocol is zo ingesteld dat wanneer de mining difficulty daalt dit het makkelijk maakt voor andere miners om bitcoin te delven. Door de grote daling zijn de meeste miners die lijden onder het beleid van de Chinese overheid al uitgezet.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
ChinaminingOTC