‘We gaan allemaal dood als Bitcoin de nieuwe valuta wordt’, stelt deze econoom

"We gaan allemaal dood als Bitcoin de valuta van de toekomst wordt." Onheilspellende woorden van de Chinese econoom Qu Qiang. Aan dat eerste is geen ontkomen aan, maar de link met Bitcoin is opmerkelijk. Qu denkt dat "de hele samenleving zal exploderen."

Bitcoin 

Hij is naast econoom ook assistent-directeur van het International Monetary Institute van de Renmin University. Qu voorspelt dat "we allemaal zullen sterven" als bitcoin algemeen wordt geaccepteerd als valuta.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij denkt dat de samenleving dan in "een doodspiraal van deflatie" terechtkomt. Omdat Bitcoin schaars en niet zomaar bij te maken is, zal "de hele samenleving zal krimpen en uiteindelijk zal exploderen", zo stelt hij.

De econoom deed deze uitspraak in een interview op CGTN, wat staat voor China Global Television Network. Deze zender valt onder de Chinese staatsmedia China Central Television (CCTV). De video dook afgelopen donderdag op Twitter en sindsdien gaat het viraal.

Qu kreeg de vraag of hij "het ergste scenario kon geven, voor als bitcoin veel wordt gebruikt in China of de rest van de wereld". De vraagstelling refereerde naar een systeemshock die Bitcoin zou kunnen veroorzaken. Hij antwoordde:

"Ik kan je precies vertellen wat er gaat gebeuren... We gaan allemaal dood. Dit is geen grap."

Deflatie

Qu wees er vervolgens op dat "Bitcoin een zeer strikt en beperkt totaal aantal coins heeft, wat betekent dat dit op den duur een valuta is die tot deflatie leidt."

Daarmee heeft hij het aan het juiste einde: bitcoin wordt iedere vier jaar schaarser, omdat de block subsidie, de beloning voor de miners, halveert. Hierdoor komt de circulating supply steeds dichter tegen de 21 miljoen aan. Daarmee komen er niet meer bitcoin in omloop, naarmate de bevolkingsgroei of de economie groeit.

Wat dat betreft staan Bitcoiners (en Austrians) haaks op de Keynesians. Het zijn twee verschillende stromingen in de economisch leer die het oneens zijn over de vraag of inflatie juist essentieel of funest is voor een samenleving. Saifedean Ammous gaat hier ook op in, in het populaire boek De Bitcoin Standaard.

Qu beweert dat het fataal gaat zijn als iedereen de deflatoire valuta aanhoudt als spaarmiddel. De stelling is dat men hierdoor stopt met consumeren. Hij verwijst naar de situatie die bekend staat als de Ming Dynastie aan het einde van de middeleeuwen, en het tekort aan zilver.

De redenatie is dat áls men stopt met aankopen en consumptie, dat er dan geen werk meer is en dat de hele economie zal instorten. Dit is waar Qu naar verwijst: op den duur zal de boel exploderen en zullen we allemaal dood gaan.

Professor

Qu studeerde economie aan de Renmin University of China, waar hij nu professor en doctoraal adviseur is. Momenteel is hij ook de toezichthouder van de Bank of Beijing en de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Het is niet heel gek dat hij vanuit deze positie niet zo happig is over Bitcoin.

De uitspraken zorgden op social media ook voor gelach. Sommigen noemen dit de "ultieme FUD" of "door de staat gesanctioneerde onzinpropaganda". Ook gingen sommigen serieus in op de claim. Zo stelt een persoon dat het Ming-koninkrijk om andere redenen is ingestort, dan de deflatoire spiraal die zilver veroorzaakte.

De Austrians stellen dat sound money zorgt voor goede allocatie van kapitaal. Hierdoor worden er minder verkeerde investeringen gedaan. Ook blijft men gewoon consumeren wat noodzakelijk is. In het boek Price of Tomorrow gaat Jeff Booth hier op in: de strijd tussen exponentieel toenemende deflatie die technologie veroorzaakt (waardoor producten goedkoper worden), en de crux die dit veroorzaakt voor inflatie-lievende centrale bankiers.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
China

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  “Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

  De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

  Bitcoin whales Nieuws
  Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

  Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

  Nieuws
  Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

  De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

  Nieuws
  Bitcoin koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Bitcoin blijft in 2024 doorknallen. De prijs per BTC staat voor het eerst in ruim...

  bitcoin bullish Nieuws
  “Bitcoin opnieuw op $57.000 maar de markt staat op zijn kop”

  De bitcoin koers is deze week voor het eerst sinds 2021 weer op het niveau...

  Lees meer