Bitcoin (BTC) miners vestigen nieuw omzetrecord in 2020

1062 totale weergaven

Bitcoin miners hebben qua omzet in 2020 een nieuw record gevestigd gemeten naar terashash per seconde aan rekenkracht (TH/s).

Bitcoin miner omzet

Dat blijkt uit onderzoek uit The Block Research. Het is een nieuwe manier om de inkomsten van miners te kwantificeren die de onderzoekers introduceren. Ze kijken naar de omzet per TH/s aan rekenkracht. Gemiddeld maakt elke miner 0,19 dollar per TH/s aan bruto omzet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat is het hoogste niveau in 2020. De vorige top lag namelijk op 0,17 dollar per TH/s. De bitcoin prijs lag destijds op $10.500 enkele maanden vóór de halvening medio mei.

In de onderstaande zien we het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (7DMA).

Kijken we naar de inkomsten gemeten in Amerikaanse dollar, dan ligt het dagelijkse totaal op 24,27 miljoen dollar op maandag 28 december. Daarvan is 21,59 miljoen dollar toe te schrijven aan block subsidies en de rest van de inkomsten van de transactiekosten (fees).

Bitcoin moeilijkheidsgraad

De hashrate is de totale rekenkracht die alle miners gezamenlijk naar het bitcoin netwerk sturen. Ze doen dit omdat Bitcoin het Proof of Work mechanisme gebruikt.

Alle miners proberen de juiste hash te vinden, waarmee ze het recht krijgen om een nieuw geldig blok te maken. In elk block zit 6,25 Bitcoin als block subsidy, exclusief de transactiekosten. Een block is dus goed voor 162.500 dollar (132.623 euro) aan inkomsten.

Hoe meer miners er zijn en hoe meer rekenkracht er komt, hoe sneller deze hash gevonden zou worden. Maar om dit tegen te gaan, past de moeilijkheid van deze hash zich iedere 2016 blokken (of: twee weken) aan.

De inkomsten van miners zijn toegenomen, wat is te verklaren door een hogere spotprijs. In juli lag de spotprijs nog onder de $9.000, maar inmiddels staat deze stevig boven de $26.000.

De kostprijs van een bitcoin wordt geschat tussen de $2.000 en $3.000, dus mining is behoorlijk winstgevend.

Naarmate de rekenkracht van het netwerk toeneemt, past de moeilijkheidsgraad zich automatisch aan na circa twee weken. In oktober lag deze moeilijkheid nog op 20 biljoen T, maar deze ligt nu op 18,6 biljoen T.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...