BitCluster bouwt nieuw bitcoin (BTC) mining park in Siberië

In het hoge Noorden komt een nieuw bitcoin (BTC) mining park. Ontwikkelaar is BitCluster die in de Siberische stad Norilsk (180.000 inwoners) is neergestreken.

Bitcoin mining in het hoge Noorden

Het is één van de grootste neerzettingen in het hoge Noorden en eerder het centrum van nikkelproducent MMC Norilsk Nickel PJSC, zo meldt persbureau Bloomberg. De plek is alleen bereikbaar met een boot of een vliegtuig.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu strijkt het Russische bedrijf BitCluster neer om hier bitcoin te gaan delven. Eind 2020 is het minen al gestart en ze breiden het machinecomplex verder uit.

Het grootste voordeel van koude is dat de mining machines niet gekoeld hoeven te worden. Want de meeste kosten zitten in de elektriciteit.

De machines zelf zijn gevoed met stroom, maar ook koeling kost stroom. In Norlisk is het gemiddeld 40 graden onder nul, een van de koelste plekken op aarde.

Vitaly Borschenko, medeoprichter van BitCluster geeft aan dat zijn klanten zitten in Zwitserland, Amerika en Japan.

Rekenkracht

De meeste rekenkracht is te vinden in China, maar in landen als Iran, Kazachstan en Noord-Amerika is ook een relatief hoge concentratie miners te vinden.

Voor het vinden van één block staat een beloning van 6,25 BTC, omgerekend ~240.000 dollar. Ook kunnen miners de transactiekosten claimen van de transacties die zij verwerken.

De kostprijs per block ligt volgens insiders tussen de $25.000 en $40.000. Daarom maken miners tegen de huidige spotprijs een leuke bruto winstmarge.

Een deel van de opbrengst houden ze doorgaans aan voor de lange termijn (‘hodl’), maar een deel bieden ze aan op over-the-counter desks. Kopers van die BTC zijn beurzen, fondsen of vermogende individuen.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...