Bitcoin scepticus Janet Yellen genoemd als nieuwe minister van Financiën VS

De aankomende Amerikaanse president Joe Biden draagt Janet Yellen, voordragen als minister van Financiën. Yellen is de oud-voorzitter van Federal Reserve. Ze staat te boek als een Bitcoin (BTC) scepticus en niet zozeer als een voorstander.

Bitcoin versus Fed

De The Wall Street Journal brengt het nieuws, maar het is nog niet bevestigd door de Biden administratie. Mocht het kloppen, dan zit er een Bitcoin scepticus op een invloedrijke positie in de regering Biden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Yellen leidde van februari 2014 tot februari 2018 de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Momenteel is Jerome Powell de voorzitter van de bank bekend van de meme ‘printer goes brrr…’

In haar potentiële nieuwe positie mag ze richting gaan geven aan de overheidsuitgaven van de regering van Biden. Daarbij heeft ze ook een belangrijke rol met betrekking tot cryptocurrency’s, net zoals Wopke Hoekstra dat in Nederland heeft.

Het klinkt ook niet echt een gelukkige combinatie: de voorzitter van de Federal Reserve, die daarmee de touwtjes over het monetair beleid in handen had, tegenover Bitcoin, een protocol waarbij het monetaire beleid in steen is gebeiteld.

Yellen is inderdaad geen supporter van Bitcoin. In oktober 2018 zei ze over Bitcoin:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Ik zal gewoon ronduit zeggen dat ik geen fan ben.”[/penci_blockquote]

Tijdens een hoorzitting in het Congres in december 2017 noemde Yellen Bitcoin nog een “zeer speculatieve activa”. Ze wees er toen nog op dat de Federal Reserve een kleine rol speelde in de wereld van cryptocurrency’s. Met haar (mogelijke) nieuwe positie zal haar betrokkenheid bij Bitcoin ongetwijfeld gaan veranderen.

Buy Bitcoin

Voor wie al wat langer in de Bitcoin community zit, maar Yellen niet voor de geest kan halen: in juli 2017 kwam haar gezicht ineens overal voorbij op Reddit, Telegram en andere socials. Een van de aanwezigen bij het congres hield een bord met “buy bitcoin” omhoog.

Yellen zou het stokje kunnen overnemen van Steven Mnuchin. Hij liet tussen 2017 en 2020 de Amerikaanse overheidsschulden met 33% stijgen. De coronacrisis speelde hierin natuurlijk een belangrijke rol. Yellen steunde de overheidsuitgaven tijdens de pandemie wél, maar noemde de CARES Act van $2,2 biljoen “indrukwekkend”.

Alleen dit ‘printgedrag’ zou al een reden kunnen zijn om voor Bitcoin te kiezen. Waar het totale geldaanbod van de Amerikaanse dollar door het dak gaat, wordt Bitcoin alleen maar schaarser en schaarser.

Kandidaten

Een andere naam die wordt genoemd is econoom Lael Brainard. Hij is voormalig gouverneur van de Federal Reserve en deed hier onder meer onderzoek naar CBDC’s.

CNN schoof gisteren Andrew Yang naar voren als potentiële minister van Handel van de Verenigde Staten. De democraat is uitgesproken voorstander van een universeel basisinkomen (UBI).

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC