Oekraïne zet grote stap om Bitcoin en andere cryptovaluta te legaliseren

1274 totale weergaven

Oekraïne zet grote stappen op het gebied van de wetgeving en regulering van de cryptocurrency en Bitcoin markt. De eerste hoorzitting in het nationale parlement is volgens Verkhovna Rada achter de rug. Het wetsvoorstel moet nu nog twee bureaucratische rondjes van hoorzittingen langs, voordat het officieel is.

Bitcoin wetgeving

Als deze wetgeving er doorheen komt, zal Oekraïne zich in de lijst mogen scharen van landen die speciale wetten hebben ingevoerd om Bitcoin te reguleren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Chainalysis riep het land in september nog uit als wereldleider op het gebied van wetgeving voor Bitcoin. Het gaat om de situatie waarin burgers actief crypto gebruikten voor als spaarmiddel, investeringen en internationale handel. De wet stelt daarbij wel voor om virtuele activa in Oekraïne niet als wettig betaalmiddel te beschouwen.

De doorvoering van het wetsvoorstel ging niet geheel vlekkeloos en soepel. Er was namelijk een weerwoord en wilden geen eens tijd besteden aan onderwerpen als virtuele activa.

Ze waren van mening dat er wel belangrijkere kwesties zijn waar de aandacht naartoe moet, met het oog op de Oekraïense economie. Uiteindelijk kreeg het wetsvoorstel 229 van de 340 stemmen “voor”. Daarmee heeft het succesvol de eerste fase van het wetgevingsproces voltooid.

Virtuele valuta

In het wetsvoorstel worden virtuele activa gedefinieerd als “een reeks gegevens in elektronische vorm” die “een onafhankelijk object van transacties kunnen zijn, maar ook eigendomsrechten.”

Met het eigenaarschap van virtuele valuta kijkt men naar de entiteit die de private key bezit. Als je als Oekraïner dus jouw Bitcoin bij een custodial stalt, is deze partij juridisch gezien de eigenaar. Een uitzondering is als er een rechterlijk besluit is genomen over het geld, of als het om illegaal verkregen fondsen gaat.

Virtuele activa vallen onder de regels die het Oekraïense ministerie van Digitale Transformatie opstelt. Alle bedrijven die met Bitcoin en andere cryptovaluta werken moeten zich registreren om in het land te kunnen opereren.

Het was ditzelfde ministerie die vorige week startte met een campagne waarin het Bitcoin, blockchain en dergelijke onderwerpen uitlegt. De serie ging twee weken geleden in première en werd ontwikkeld met Crystal Blockchain en Binance. De beurs Binance was ook betrokken bij het legaliseren van het bezit en minen van Bitcoin in het land.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCoekraine