Op Eerste Kerstdag verlopen er voor $2,3 miljard aan Bitcoin opties

822 totale weergaven

Dat bitcoin (BTC) steeds meer een speeltje van vermogende en professionele beleggers wordt, is ook terug te zien op de derivatenmarkt. Komende vrijdag zal er namelijk een legio aan optiecontracten verlopen. Dat meldt dataprovider Skew.

Bitcoin opties

Een optie is een derivatenvorm, een contract dat je koopt bij een beurs om te speculeren op de toekomstige prijs van bitcoin. Weet je de juiste prijs te voorspellen, dan verdien je geld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een optie is op elk moment te lichten en niet slechts of enkel op een vooraf afgesproken moment, zoals bij een future.

Het is een type derivaat, een beleggingsproduct die zijn waarde afleidt van een asset. Deze prijs staat ook wel bekend als de strike price.

In totaal gaat het op 102.200 bitcoin optiecontracten die aanstaande vrijdag aflopen. Met de huidige prijs komt dat neer op $2,3 miljard.

Zolang deze contracten nog niet zijn verlopen, noem je dit o Maar de verloopdatum komt dus met rasse schreden dichterbij.

Op Eerste Kerstdag verlopen er voor $2,3 miljard aan Bitcoin opties

Komende vrijdag, op Eerste Kerstdag, verlopen er dus een heleboel van deze optiecontracten. Volgens Skew zijn er clusters rondom de prijs van $15.000 en $20.000. Dat zijn zogenaamde put opties, die speculeren op een lagere koers van bitcoin. Momenteel hangt de spotprijs daar ruim boven.

Zodra een dergelijke bulk aan opties afloopt, kan dat voor meer koersschommelingen dan normaliter al het geval is. Traders die winst maken kunnen ervoor kiezen optiecontracten om hun winst uit de contracten om te zetten door de bitcoin te dumpen.

Ter relativering: het volume op de optiemarkt ligt lager op de futuresmarkt dus de impact op de markt bij het aflopen van opties is minder dan bij futures.

Gokken met futures

Vorige week, toen de koers door de $20.000 heen schoot, tikte het totale Open Interest de $6,5 miljard aan, terwijl het volume $1,3 miljard betrof. Voor beide metrics ging het hierbij om een recordhoogte.

Het (voorheen) Nederlandse Deribit is de grootste partij die optiehandel aanbiedt. Maar ook qua futures doen ze het goed.

Vorige week zijn ze gestart met het aanbieden van bitcoin futures met een prijs van $100.000, die afloopt op 24 september 2021. Met andere woorden, denk jij dat bitcoin tegen die tijd een ton waard is, dan kun je nu een gokje aangaan op de futuresmarkt.

Toch is de derivatenmarkt niet puur gedreven door speculatie. In de praktijk kunnen deze opties contracten voor miners een manier zijn om risico’s in te dekken.

Wat zijn opties?

Je kunt zo letterlijk de optie open houden om in de toekomst jouw gedolven bitcoin te verkopen tegen een voor jou gunstige prijs. Zo kan een miner aan risicomanagement doen. Lees meer hierover op onze uitlegpagina.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCopties