Bitcoin daalt $10.000 in één dag: waar komt dit plotseling vandaan?

De bitcoin (BTC) prijs zakte sinds gisteren van $42.200 terug naar $32.350. Dat is een daling van ruim 23%. Voor de beginnende Bitcoiner lijkt dit misschien extreem. Hoe kan een activa nou ineens zo’n gigantische duikvlucht maken?

De bitcoin markt (en dus de prijs) is afhankelijk van tal van verschillende factoren.. Oorzaken en redenen zijn niet zomaar aan te wijzen voor de daling. Wel kunnen we meer context en duiding geven over deze daling.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Nooit in rechte lijn

De eerste nuance is een hele simpele: een grafiek maakt nooit een rechte lijn omhoog. Op 16 december stond de koers nog onder de $20.000. Op 8 januari, nog geen drieënhalve week later, was de koers verdubbeld tot boven de $42.000.

Helemaal als je in het achterhoofd houdt dat Bitcoin in maart 2020 nog een daling had tot $3.750. Vanaf dat punt is de koers gestegen met 990%! Correcties zijn onderdeel van martkcycli. Iedere stijging gaat gepaard met een daling.

2. In bullmarkt gebeurt dit vaker

Deze correcties kwamen in het verleden veel vaker voor. Een voorbeeld: halverwege 2016 stond BTC nog even rond $200, in 2017 schoot de koers naar $20.000. Dit ging echter niet zonder slag of stoot.

Om tot deze oude all-time high te komen, onderging Bitcoin maar liefst zes correcties van tussen de 25% en 40%. Onderstaande tweet laat zit ook duidelijk zien.

Er gaan ook verhalen dat correcties deze cycli heftig zullen zijn. De markt is groter en institutioneel geld heeft minder last van weak hands, dan de investeerders die in 2017 instapten. Vlak na nieuwjaarsdag daalde de koers al met 20%, gevolgd door de crash van 23% van de afgelopen dagen.

3. De markt is nog relatief klein

Een derde nuance past in het verlengde: de markt is groter dan in 2017, maar nog steeds heel klein. De totale marktkapitalisatie van Bitcoin staat gelijk aan $660 miljard. Dit getal is de huidige prijs van bitcoin ($35.500) vermenigvuldigd met de totale hoeveelheid BTC die in omloop is (18,59 miljoen)

Hoewel Bitcoin groter is dan Alibaba, Samsung en bijvoorbeeld VISA, stelt het eigenlijk nog niets voor. Helemaal als je het vergelijkt met andere activaklassen, zoals goud en de obligatiemarkt. Goud is nog bijna 15x groter dan Bitcoin!

4. Orderboeken leeg

De recente prijsstijging van Bitcoin heeft ook gevolgen voor de orderboeken. De spotprijs vormt zich door vraag en aanbod. Orderboeken zijn daardoor heel belangrijk in dit proces. Hoewel het niet álles zegt, zorgt de recente stijging wel voor extra volatiliteit.

Omdat de markt als een gek heen en weer gaat, raken orderboeken minder snel vol. Dit zorgt er voor dat de koers makkelijker doorschiet naar boven, maar dus ook naar beneden.

5. Price discovery

Tot slot ondergaat Bitcoin momenteel het zogenoemde price discovery. De koers is nog nooit eerder in deze regionen geweest, en dus is het doen van technische analyse een stuk lastiger. De prijs bevindt zich in ‘onbevaren wateren’ en prijsvorming gebeurt nu op een andere manier.

De opties en futures markten lopen wat betreft deze prijsontdekking voorop. Op de optiemarkt wordt zelfs als gespeculeerd over een prijs van $100.000!

Het nuanceren van een prijsdump is overigens geen vrijbrief om dit te zien als financieel advies om in Bitcoin te investeren. De markt is niet te voorspellen en Bitcoin Magazine NL geeft geen koopadvies.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De bitcoin prijs:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoersprijs

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

  New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

  Nieuws
  Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

  Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

  wat is ripple Nieuws
  Ripple Rechtszaak In Hoger Beroep, Kan Ripple 1 Euro Worden?

  Terwijl investeerders wachten op updates over de Ripple rechtszaak, is de XRP koers met -0,3%...

  Wat is Solana Nieuws
  SOL Koers Stijgt 28%, Gaat Solana Nog Stijgen Deze Crypto Rally?

  Na Bitcoins krachtige prestatie en de zijwaartse beweging rond $62,000 gebeurde er veel op de...

  Bitcoin bearish Nieuws
  Bitcoin Duikelt Omlaag: $600 Miljoen Uit ETF Gesluisd in Recorduitstroom!

  Bitcoin zag een daling van meer dan 3% van zijn hoogste punt in de afgelopen...

  Lees meer