10 tips om Bitcoin (BTC) meer anoniem te gebruiken
Privacy is opgenomen in artikel 10 uit de Nederlandse grondwet, waarbij iedereen recht heeft op 'eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer'.
Geld hoort ook tot de persoonlijke levenssfeer, dus Bitcoin als geld ook. We zetten enkele tips op een rij hoe je meer anoniem kunt zijn als bitcoiner.
1. Vertel niet dat je Bitcoin bezit
De eerste tip ligt voor de hand, maar vertel zo min mogelijk mensen dat je Bitcoin hebt. Er zijn genoeg voorbeelden van Bitcoin bezitter die gehackt zijn of waar criminelen een bezoekje aan hebben gebracht.
2. Not your keys, not your coins
Het is een bekende uitspraak onder bitcoiners: not your keys, not your coins. Zodra een derde partij je BTC voor je beheert, heb je géén privacy.
Deze derde partij weet wat je hebt en in Nederland zijn derde partijen verplicht om deze data te delen met de overheid en opsporingsdiensten.
Bij een wallet is het belangrijk dat je volledige controle hebt over je Bitcoin (‘full coin control’).
Je kunt dan namelijk elk beetje Bitcoin (UTXO's) zelf labelen. Dat geeft je als voordeel dat je precies weet waar een bepaalde Bitcoin vandaan is gestuurd. Vanuit een exchange, een brokers, een andere wallet, een miner et
3. Anoniem online
Het is een basisregel om meer anonimiteit te verkrijgen online. Maak een online identiteit die los staat van je echte identiteit.
Zo kun je wel deelnemen aan de socials zonder dat je persoonlijke data weggeeft. Dat betekent dat je géén persoonlijke data, bijvoorbeeld een telefoonnummer, laat registeren bij een account. Dat kun je oplossen door een aparte sim te nemen.
4. Gebruik encryptie
Er zijn genoeg tools voorhanden waarvan de data versleuteld is. Het voorkomt dat je onnodig extra data lekt.
Emailprovider: Tutanota of Proton Mail
Messenging: Signal, Keybase of Wire
Notities: Standard Notes
5. Gebruik Tor / VPN
Zodra je online bent, kan je provider alle websites zien die bezoekt. Ze kunnen bijvoorbeeld zien dat je zoekt op Bitcoin of je Bitcoin wallet aansluit op je laptop.
Je wilt niet dat je IP-adres is gekoppeld aan je Bitcoin gerelateerde informatie.
Dan helpt het om te browsen met Tor, want in dat geval kan je internetprovider je verkeer niet tracken.
Gebruik dan ook een mobiele wallet waarbij Tor is geintegreerd voor aanvullende bescherming. Denk aan Samourai Wallet, Blockstream Green of Phoenix.
Een VPN werkt weer anders. Het geeft je meer privacy die je internetverkeer te ‘tunnelen’ naar een andere server in een ander land. Dat betekent dat je internetprovider je niet kan spioneren. Bijkomend probleem is dat je wel je VPN provider moet vertrouwen.
Een van de opties is Mullvad uit Zweden, die Bitcoin als betaalmiddel accepteren en geen persoonlijke informatie vragen bij inschrijving.
6. Koop Bitcoin zonder KYC
Zodra je Bitcoin koopt via een know-your-customer procedure, dan moet je je persoonlijke informatie achterlaten. Denk aan je naam, adres, rijbewijs, een selfie etc. Deze wet – en regelgeving is interessant voor hackers om persoonlijke data te stelen en te verkopen.
Of je nu gebruik maakt van Coinjoin of niet, als je Bitcoin koopt mét KYC, staat dat voor altijd vast.
Een handige site is kycnot.me die een overzicht van brokers bijhoudt die geen KYC vragen.
Dat betekent Bitcoin kopen face-to-face en dat ook heeft risico’s (zie punt 1). Vraag je dus af hoe zwaar privacy voor je weegt. Elke oplossing heeft ook zijn nadelen. Want je betaalt vaak ook een premium om ‘KYC-vrij’ te kopen.
Bovendien zijn deze marktplaatsen weinig liquide en is er weinig aandacht besteed aan de user interface.
Een andere manier is mining. Voor de liefhebbers: in dit artikel wordt uitgelegd hoe je een eigen miner thuis opzet. Dat is eigenlijk alleen interessant als je héél goedkoop aan je energie kunt komen. Dat is in Nederland als particulier niet mogelijk vanwege energiebelasting en btw.
7. Een eigen node
Je kunt niets versturen of ontvangen op het bitcoin netwerk zonder een node. En als je zelf geen node hebt, vertrouw je iemand anders.
Stel je gebruikt software van Trezor om een connectie te maken met je hardware wallet.
Dus elke transactie met die wallet, gaat via de node van Trezor. Ze weten dus de balans van je adres en naar welke ontvangers / adressen je de BTC stuurt.
Met een eigen eigen heb je een eigen kopie van de blockchain, een eigen kopie van de Bitcoin regelset en je bent niet afhankelijk van derde partijen om met het protocol contact te maken.
8. Off chain transacties
Net zoals met cash geld, is Bitcoin offchain maken ook minder op te sporen. Er zijn twee manieren om de Bitcoin basislaag niet te gebruiken.
1. Gebruik Opendime, een USB stick gemaakt door Coinkite. Het werkt feitelijk hetzelfde als het overhandigen van een briefje geld.
2. Gebruik Lightning Network. Na het openen van een channel kun je je peers zo veel en zo vaak betalen zonder dat het on-chain vast wordt gelegd. Maar het openen en sluiten van een channel gebeurt nog wel on-chain.
Op die manier lek je nog steeds informatie. Het LN is ook nog volop in ontwikkeling, we adviseren daar niet teveel fondsen op te zetten.
9: Coinjoin
De Bitcoin blockchain is geheel publiek dus je Bitcoin is te volgen via een adres. Er zijn ook steeds meer bedrijven die de blockchain afspeuren naar informatie.
Met een Coinjoin transactie maskeer je de transactiedata.
CoinJoin is een manier om je gebruik van bitcoin te anonimiseren. Het doel van CoinJoin is simpel: de privacy beschermen van gebruikers die een bitcoin transactie doen.
Om je privacy te vergroten werken verschillende partijen samen. Tijdens een CoinJoin gaan verschillende gebruikers een akkoord aan om hun bitcoin te ‘mixen’.
Tijdens het mixen gooi je als het ware alle transacties op één hoop en hussel je ze door elkaar. Dit maakt het moeilijker om jouw bitcoin op het netwerk te volgen.
Iedereen die meedoet doet een eigen bitcoin transactie. En aan het einde van de rit komen alle BTC netjes aan op het juiste adres. De transactie laat echter geen duidelijk spoor achter naar het bitcoin adres waar het vandaan kwam, zo zorg je ervoor dat er minder informatie beschikbaar is over jouw adressen en transactiegeschiedenis.
Maar, met een Coinjoin maskeer je niet dat je Bitcoin bij Exchange A of B hebt gekocht.
Een van de gemakkelijke manieren om met Coinjoin te werken is de Samourai wallet, momenteel alleen verkrijgbaar voor Android.
iPhone gebruikers kunnen Joinmarket als alternatief gebruiken.
10: Leven zonder Google?
Surveillance systemen zijn onder meer mogelijk door medewerking van techbedrijven uit Silicon Valley. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat zij gebruikersdata delen met overheden en opsporingsinstanties.
Dat beperkt zich niet tot Facebook of Google, maar ook van Apple is inmiddels bekend dat ze vrijelijk data lekken (als daarom gevraagd wordt). Nu kunnen verzoeken vanuit de overheid zeker reden zijn om bepaalde data te delen. Denk aan het opsporen van criminele organisaties of kinderporno netwerken.
Maar sommige bedrijven tracken echter hun gebruikers ‘bij default’.
Via mobiele apparaten zijn er inmiddels alternatieven op de markt voor iOS en Android.
Denk aan Graphene en Copperhead, wat kale Android versies zijn. Het grote verschil: géén Google Playstore die alles via Gmail bijhoudt.
Met alternatieve appstores zoals F-Droid, Aurora Store of directe APK downloads kun je nog steeds over de meeste apps beschikken.
Bekijk ook welke apps je écht nodig hebt. Elke nieuwe app verhoogt het risico om aangevallen te worden.
In de onderstaande video laat Matt Odell zien hoe je GrapheneOS op een Pixel3a installeert.
Qua desktop applicatie is Linux een goed alternatief voor Windows of MacOS. De meest laagdrempelige distro is Ubuntu of Linux Mint.
We adviseren wel: test het eerst op een tweede telefoon of laptop voordat je je hele workflow overhoop gooit. Want niet elk programma werkt nog op GrapheneOS of Linux namelijk.
Bekijk goed welke tips je op welk moment je wilt doorvoeren. Bepaal dat op je eigen tempo zodat je er zelf happy mee bent. Ga niet overhaast alles doorvoeren.
Nog twee podcasts met een veel goede tips:
What Bitcoin Did met Jameson Lopp
Stephan Livera met Pura Vida
Bron: Bitcoinqna