In deze 7 landen staat Bitcoin (BTC) prijs al op een record hoogte
De Bitcoin (BTC) koers is de laatste dagen aan een mooie opmars bezig. Toch staat de koers nog ver bij de all-time high vandaan. De ~$20.000 van december 2017 is nog niet in zicht. Als je echter de prijs niet afleest in dollars, maar in andere fiat valuta, dan ligt de prijs veel hoger.
Bitcoin versus fiat
Alistair Milne deelt op Twitter een interessant gegeven. Er zijn namelijk (minimaal) een zevental landen waar de prijs van BTC momenteel wél op een recordhoogte staat.
In zijn tweet noemt hij Brazilië, Turkije, Argentinië, Soedan, Angola, Venezuela en Zambia. Als je de inwoners van deze landen bij elkaar optelt, komt dit neer op ruim 450 miljoen inwoners.
Wat heeft dit eigenlijk te zeggen? In feite hebben verschillende valuta allemaal een eigen wisselkoers. De dollar en de euro zitten niet aan elkaar gepegged. De waarde van deze twee fiat valuta ten opzichte van elkaar fluctueert.
Zo gebeurt het ook als je de dollar tegenover Bitcoin afzet. Of de euro of de Renminbi tegenover Bitcoin. Dit zorgt er voor dat het koersverloop van Bitcoin er in de verschillende landen anders uit ziet.
De waarde van de Braziliaanse Reaal devalueert ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Als je dus Bitcoin nomineert in Reaals, geeft dit een ander beeld dan wat wij in Nederland doorgaans bekijken (met euro’s of dollars).
#Bitcoin just broke the all-time high in Brazil!
FIAT is collapsing, $BTC is exploding, prepare for a historic wealth transfer. pic.twitter.com/qPXUxG2m8y
Maar het is niet alleen de Braziliaanse Reaal die een all-time high bereikt. Dichter bij huis in Turkije is dat ook het geval.
Eerder berichtten we al dat de Lira enorm in waarde verloor. Lange tijd was één Lira gelijk aan 6,7 dollar. Inmiddels is de waarde van de Lira gezakt naar 7,78 dollar. Je hebt dus meer Lira nodig om evenveel dollars te kunnen kopen.
Of anders gezegd: de Lira is ten opzichte van Bitcoin in waarde gezakt. Begin augustus bereikte Bitcoin in Turkije al een all-time high.
Bitcoin already making new ATH in Turkey. pic.twitter.com/ifFhRdSbrr
— Preston Pysh (@PrestonPysh) August 4, 2020
De top zeven wordt gecomplementeerd met Argentinië, Sudan, Angola, Venezuela en Zambia. Naar verwachting zullen Rusland en Colombia binnenkort volgen. Uiteindelijk misschien wel door alle andere (onbeperkt) inflatoire valuta.
Amerikaanse dollar
Tegelijkertijd heeft ook de Amerikaanse dollar het ook zwaar. Wij Nederlanders (en de rest van de wereld) nomineren veel dingen in deze wereld reservemunt.
De dollar-index lijkt, kijkend naar onderstaande afbeelding, weer een nieuwe daling te hebben ingezet. Gaat de dollarprijs ook richting een ‘ATH’?
'Waves' of US Dollar strength and weakness take years, not months! #USD #DXY pic.twitter.com/Iy6Rs3LMCu
De prijs in euro: