FinCEN wil extra regels voor Amerikanen met bitcoin op buitenlandse rekening

De VS wil meer controle over bitcoin bezit van Amerikanen over de grens. Het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) publiceerde op Oudejaarsdag opnieuw een voorstel.

Ze willen nu een ​​wijziging in de Bank Secrecy Act doorvoeren met betrekking tot de rapportage van buitenlandse financiële rekeningen met digitale valuta zoals Bitcoin (BTC).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Regels voor Bitcoin bezitters

De FinCEN valt onder het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het is een instantie die zich bezighoudt met het voorkomen van financiële misdrijven zoals witwassen. Logischerwijs haalt deze traditionele instelling ook Bitcoin in de gaten.

Momenteel vallen digitale activa niet onder de voorschriften van de Foreign Bank and Financial Accounts, ook wel bekend als FBAR.

In de nota schrijft de FinCEN dat ze deze regelgeving wil wijzigen. Hierdoor zouden Amerikaanse burgers verplicht melding moeten maken van accounts bij buitenlandse cryptobedrijven als deze meer dan $10.000 waard zijn.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De FinCEN is van plan om voor te stellen om de regelgeving ter implementatie van de Bank Secrecy Act (BSA) met betrekking tot rapporten van buitenlandse financiële rekeningen (FBAR) te wijzigen om virtuele valuta op te nemen als een soort rapporteerbare rekening.'[/penci_blockquote]

Het is niet bekend wanneer dit voorstel om de regelgeving te wijzigen wordt doorgevoerd. Vooralsnog is het alleen een voorstel die gedeeld is met de industrie.

Verkapt financieel sleepnet

De nota volgt op een eerdere aangekondigde verandering die het ministerie van Financiën eerder in december oplegde aan Amerikaanse beurzen die opnames verwerken naar self-hosted wallets.

Dit heeft betrekking tot opnames van de exchanges naar privé wallets. Een meer gangbare naam voor deze wallets is ook wel non-custodial.

Er kwam veel kritiek op deze voorgestelde regelgeving. Ten eerste had de industrie te midden van de feestdagen maar 15 dagen om reacties in te dienen, waar dit doorgaans 60 of 90 dagen betreft.

Daarnaast zou deze regel geen enkel voordeel opleveren, en zou het zelfs de huidige regelgeving minder effectief kunnen maken, schreef analysebedrijf Elliptic eergisteren.

Ten derde zou het ook de Bitcoin bezitters in ‘real physical danger‘ kunnen brengen, zoals Ben Davenport van BitGo in zijn reactie schreef. Daarnaast is ook onduidelijk hoe dit er uit moet gaan zien met decentrale exchanges. Hierbij is de tegenpartij van een trade namelijk niet bekend.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC