‘Bitcoin (BTC) sparen nam in 2021 significant toe’

De bitcoin (BTC) prijs is 20% gedaald de afgelopen week en menig belegger vraagt zich nu af: is de bullmarkt nu voorbij? Bij heftige schommelingen is het verstandig om even uit te zoomen en te kijken wat er op de blockchain van bitcoin gebeurt.

Want dat is het mooie van bitcoin: het is het meeste liquide en meest transparante grootboek dat er wereldwijd is. Analisten maken dankbaar gebruik van deze ledger om informatie te geven over wat er op de markt gebeurt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Elke werkdag maakt Bitcoin Magazine NL daarom een Bitcoin On-Chain Update om jullie op de hoogte te houden.

Bitcoin on-chain update: deze 4 cijfers zijn relevant 

Een van deze analisten is de Nederlandse anonieme analist Dilutionproof, die voor onze site het stock-to-flow model van Plan B heeft beschreven.

In een aantal tweets vandaag duidt hij opnieuw de bitcoin markt. We selecteren de meest interessante tweets eruit en beschrijven wat hij ermee bedoelt.

1. Bitcoin adressen staan op verlies

De SOPR is een on-chain indicator ontworpen door Glassnode, een onderzoeksbureau uit Zwitserland. Een blockchaindata-specialist, die met de SOPR-indicator inzicht geven in de winstgevendheid van bitcoin adressen.

De indicator deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars. Daar rolt een waarde van boven of onder de 1 uit. Boven de 1 betekent winst (voor degenen die verkopen). Onder de 1 betekent verlies voor verkopers.

De metric stond lang boven de 1. Maar er hebben ook mensen gekocht bij bijvoorbeeld $50.000, die adressen staan op verlies als ze verkopen. En dat is de afgelopen week: nieuwelingen verkochten hun bitcoin met verlies.

2. Bitcoin sparen nam toe in 2021 

Daar staat een andere metric tegenover. Want het aantal bitcoin adressen met daarop 1 BTC of meer is juist toegenomen dit jaar.

Sterker, tijdens de koersdip afgelopen week was er sprake van een opvallende stijging van dit type adres.

Dilutionproof concludeert dat de groep mensen die dollar cost averaging groep toepast, groeiende is. Dat zijn bitcoiners die op vaste, periodieke momenten bitcoin sparen.

3. Exchange opnames door het plafond

In tijden van paniek hebben de grotere beleggers juist hun Bitcoin van exchanges gehaald. Een signaal dat er ook entiteiten zijn, die juist profiteren van prijsdips. Dat zijn doorgaans zeer rijke entiteiten, ook wel whales genoemd door Glassnode met meer dan 1.000 BTC op één adres.

4. Meer volatiliteit te verwachten

Na een fikse dip krijgt de markt weer de tijd om zich te positioneren. In de onderstaan grafiek zie je de zogenaamde funding rate die van toepassing is op derivatenmarkten.

De funding rate is het financieringspercentage dat houders van een long contract bereidt zijn te betalen om een long positie te openen. Ze betalen dit aan de houder van de andere kant van het contract, degene die short gaat.

Een percentage boven 0,1% is te classificeren als een 'oververhitte' derivatenmarkt want een 'normaal' percentage is 0,01%.

Na een dip hebben handelaren de neiging om short te gaan, ze denken dat de prijs nog verder gaat dalen vanwege paniek en angst.

Maar andere actoren in de markt reageren daarop contrair: ze openen een long. Zodra er veel contrair gehandeld wordt op de derivatenmarkt heeft dat invloed op de koersschommelingen van de spotprijs.

Meer volatiliteit betekent meer koersverschillen in een zeer korte tijd.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
on-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...