Bitcoin duikt onder $8.000, BTC is al ouder dan menig traditionele munt

Bitcoin (BTC) dook vandaag weer onder de grens van $8.000. Een BTC gaat op het moment van schrijven voor zo’n $7.955 over de digitale toonbank, dat is 1.95% minder dan gisteren op hetzelfde moment.

Lees ook: Bitcoin (BTC) analyse: gaan we zakken richting $7.500 dit weekend?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

New kid on the block

Bitcoin is slechts 10 jaar oud en is daarmee een jonge valuta. De gemiddelde munt die wordt uitgegeven door een land wordt 27 jaar. BTC zit op 40% van dat gemiddelde.

Willy Woo is een statisticus en becommentarieert via Twitter de wereld van de grootste cryptomunt. In een recente tweet refereert hij aan een onderzoek uit 2018: De meeste van de 775 fiatvaluta’s uit het verleden en het heden is geen lang leven beschoren.

Bitcoin en fiat geld

Bitcoin is met één decennium een jonge speler op de valutamarkt. Het Britste pond Sterling werd in 1158 al uitgegeven door de toenmalige koning van Engeland Hendrik II.

De Britste pond mag dan wel oud zijn, het is niet zo’n goed oppotmiddel gebleken voor de (hele) lange termijn. Volgens Woo is de pond inmiddels 99.5% van zijn waarde verloren.

Net als alle andere fiatvaluta is de munt ook onderhevig aan inflatie. In 1931 werd er afstand gedaan van de goudstandaard in het Verenigd Koninkrijk.

Bijdrukken

Het grote verschil tussen bitcoin en de traditionele valuta is de manier waarop nieuw geld wordt gecreëerd. Het bitcoin protocol heeft een duidelijk monetair beleid. Iedereen op het netwerk controleert elkaar zodat iedereen zich aan de regels houdt.

Bij munten die worden uitgegeven door een bepaalde partij is er vaak wat anders aan de hand: men kan op een bepaald moment besluiten het beleid aan te passen.

De afgelopen jaren staan de digitale geldpersen voor de grote munten flink aan. Eerder dit jaar dreigde Trump nog om nog meer dollars bij te drukken om de strijd met China nog harder aan te gaan.

Kritiek op BTC

De veelgehoorde kritiek op bitcoin is vaak dat het volatiel is en uiteindelijk weer naar 0 gaat. Dat eerste is zeker waar, het is nog lang niet zo stabiel als de euro bijvoorbeeld. Tegelijkertijd neemt de volatiliteit wel af.

Volgens data van bitvol.info schommelt de prijs gemiddeld zo’n 3% per maand op dit moment. Op het hoogtepunt was dat bijna 16% in 2011. Dat betekent niet dat BTC niet meer met tientallen procenten kan stijgen of dalen, maar het gebeurt veel minder.

Het tweede argument gaat ook mank, in de lijst van de honderden valuta is er geen een met de monetaire eigenschappen van bitcoin. Er is geen duidelijk schema wanneer en hoeveel er wordt bijgedrukt bij de andere munten.

De regels van BTC zijn voor iedereen hetzelfde en makkelijk te vinden. Waar er steeds meer fiavaluta’s worden bijgedrukt, neemt het aantal te delven bitcoin elke vier jaar met de helft af.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Laatste Kans Om Bitcoin (BTC) Te Kopen Voor Bull Run, Zegt Deze Analist

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Bitcoin uitvinder Satoshi in emails: “Fiat valuta schenden het vertrouwen van mensen”

Recent vrijgegeven e-mails van Satoshi Nakamoto vanaf mei 2009 tonen aan dat de uitvinder van...

Nieuws
Analist: Laatste Grote Kans om Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) te kopen Voor Bull Run

Een populaire analist denkt dat investeerders nog één laatste kans hebben om bitcoin (BTC) en...

bitcoin etf Bitcoin
Carson Group Stelt Nu 4 Bitcoin ETF’s Beschikbaar aan Beleggers

Carson Group, een grote vermogensbeheerder, breidt zijn investeringsaanbod uit door vier grote bitcoin ETF's beschikbaar...

Bitcoin lightning netwerk Bitcoin
Bitcoin’s Schaalbaarheidsproblemen: Is het Lightning Netwerk de Oplossing of het Probleem?

Het lightningnetwerk kwam naar voren als een veelbelovende oplossing voor de schaalbaarheidsproblemen van bitcoin, door...

Lees meer