Gerucht: ‘Trump-regering komt met nieuwe regels over Bitcoin wallets’

Brian Armstrong, de CEO van Bitcoin beurs Coinbase, uit zijn zorgen over de regelgeving in de Verenigde Staten. Hij is bang dat de het kabinet-Trump nog even een afscheidscadeau achterlaat voor de crypto-industrie.

Strengere regels rondom Bitcoin

Armstrong deelde gisterenavond op Twitter het gerucht dat het Amerikaanse ministerie van Financiën de eigenaren van ‘self-hosted cryptocurrency wallets’ in kaart wil brengen. Daarbij horen dan ook een extra reeks van vereisten voor het verzamelen van klantgegevens.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat dus om een gerucht, maar als we deze verhalen mogen geloven is de vertrekkende minister van Financiën Steven Mnuchin van plan om de vrijheid in te perken van ieder individu die zijn eigen vermogen zelf wil aanhouden.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Deze voorgestelde verordening zou vereisen dat financiële instellingen zoals Coinbase de ontvanger/eigenaar van de self-hosted wallet wil verifiëren en identificerende informatie over die partij verzamelt, voordat een opname naar deze wallet kan worden gestuurd.”[/penci_blockquote]

Het zou bedrijven dwingen om de wallet van de ontvanger van de cryptobetaling te kennen, hierover logs bij te houden en ook alle bewegingen te volgen. Einde privacy dus.

Het ministerie van Financiën reageerde niet op een verzoek voor commentaar van Coindesk.

Tijd voor actie

Dit zou een flinke domper zijn voor de Bitcoin industrie. Hoewel er verschillende tools zijn om de privacy terug te pakken, worden de duimschroeven zo wel aangedraaid. CoinJoins, PayJoins of CoinSwaps blijven buiten het bereik van de overheidsdiensten.

Zodra één specifiek wallet adres buiten ‘de gereguleerde bubbel’ met zekerheid te linken is aan een account dat de Know-Your-Customer (KYC) procedures heeft doorlopen, is het een fluitje van een cent om de transacties op de blockchain te volgen.

Armstrong heeft laten weten dat hij samen met concullega’s een brief naar de overheid heeft gestuurd waarin ze hun bezorgdheid uitspreken.

Vergelijkbaar in Nederland

Het klinkt misschien allemaal heel heftig: ieder wallet adres moet worden geregistreerd. Tegelijkertijd is in Nederland precies hetzelfde gaande. Je zou zelfs kunnen stellen dat wij als het ware voor lopen op deze Amerikaanse toestanden.

De Nederlandse interpretatie van FATF-richtlijnen zorgt er al voor dat je een screenshot van een wallet adres moet sturen. Een andere optie is dat je met jouw private key een bericht moet signen. Het betreft een eis over screening van tegenpartijen op grond van de Sanctiewet uit 1977.

De Nederlandse Bitcoin industrie sprak zich inmiddels al uit tegen deze harde eisen. In de brief doet de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) uit de doeken dat ze een aantal aanvullende eisen te streng vinden. Het gaat specifiek om de ‘plicht tot ‘whitelisting’ en verificatie’, die op 21 september naar de sector zijn gecommuniceerd, vier maanden na het ingaan van de wet.

Bitonic streeft samen met een reeks andere bedrijven naar een onafhankelijk juridisch vonnis van een mandaat van De Nederlandse Bank. Het is erg vergelijkbaar met het initiatief van Armstrong.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!