Vroege Bitcoin whale ontwaakt: 1.000 BTC die al 10 jaar stil stond verstuurd

Zondag is er een heleboel stokoude Bitcoin (BTC) uit de winterslaap ontwaakt. Een vroege miner heeft namelijk in een transactie 1.000 BTC verstuurd die al sinds 2010 op het adres stonden.

Bitcoin whale

De waarde van deze transactie is volgens de actuele prijs ruim $27 miljoen waard, terwijl de eigenaar hier destijds nauwelijks voor iets heeft betaald.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

We kunnen namelijk stellen dat het gaat om een vroege miner. In de beginjaren van het netwerk kon je nagenoeg gratis minen, naast een beetje stroomkosten.

De transactie bestaat uit 20 keer de blocksubsidie. In 2010 was dit nog 50 BTC per block, een getal dat inmiddels al drie keer is gehalveerd tot het huidige 6,25 BTC. Twintig keer een blockbeloning van 50 bitcoin komt neer op het totaal van 1.000 BTC.

De twintig UTXO’s die als ‘coinbase’ transactie zijn vrijgeven – de block subsidie – dateren allemaal uit de herfst van 2010. Dat is ruim anderhalf jaar na het allereerste genesis block van Satoshi Nakamoto. Destijds waren er nog maar tussen de 79.000 en 81.000 blocken gemined.

Vroege Bitcoin whale ontwaakt: 1.000 BTC die al 10 jaar stil stond verstuurd

De vroege miner en whale heeft de twintig UTXO’s geconsolideerd tot één nieuwe output. Inmiddels is de 1.000 BTC al weer opgesplitst in allerlei andere kleine beetjes, zoals terug te zien is in de block explorers.

Vroege Bitcoin whale ontwaakt: 1.000 BTC die al 10 jaar stil stond verstuurd

Oude coins

Naar verluidt heeft de miner ook zijn Bitcoin Cash (BCH), die hij er gratis bij kreeg met de fork in 2017, verplaatst. Dat leverde hem nog eens ruim $350.000 op.

Blockchain.com laat in een grafiek zien wanneer er de afgelopen jaren van deze ‘oude’ bitcoin zijn verstuurd. Het laat verticaal zien hoe oud de bitcoin is (hoe lager de gele stip, hoe ouder de UTXO was).

De horizontale as laat zien wanneer de blocksubsidie is uitgegeven (op basis van blockhoogte). Hierbij geldt dus: hoe meer naar rechts, hoe recenter het gebeurde. De transactie van gisteren staat aangegeven met een rode pijl.

De gele stip rechtsonder in de grafiek is de transactie met bitcoin die afstammen uit februari 2009, een zeer unieke gebeurtenis dus.

Vroege Bitcoin whale ontwaakt: 1.000 BTC die al 10 jaar stil stond verstuurd

Slapende of verloren BTC?

Het is een mooi voorbeeld dat we oude coins niet als verloren mogen beschouwen. Soms neemt men aan dat coins die al tien jaar stil staan, zijn kwijtgeraakt en daardoor nooit meer in circulatie zullen komen. Deze casus bewijst het tegendeel.

Volgens schattingen van Glassnode zijn er meer dan een miljoen van dit soort zombiemunten die al meer dan een decennium niet zijn verhuisd. Onlangs twitterden de on-chain analisten nog dat “1,85 miljoen bitcoin al tien jaar lang stil staan.”

Dat komt neer op 9,5% van het huidige circulerende aanbod. Toch valt er niets te zeggen over de status van deze coins. Er waren eerder dit jaar zelfs nog coins verplaatst die in februari 2009 gegeneerd waren. Het Bitcoin netwerk bestond toen nog maar net één maand.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCminerwhale