Bitcoin (BTC) Whitepaper copyright: Craig Wright en een Chinees Wei Liu

Wei Liu, een Chinees woonachtig in het Amerikaanse Californië, heeft een copyrightclaim ingediend op de bitcoin (BTC) whitepaper. Dat gebeurde op 24 mei.

In de aanvraag staat dat Liu de whitepaper van bitcoin heeft gepubliceerd op 11 januari 2008 onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. De titel van die whitepaper luidt: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De achtergrond van Wei Liu is op dit moment nog onbekend en er is weinig bekend over zijn beweegredenen.

Liu is niet de enige die claimt Satoshi te zijn. De Australische computerwetenschapper Craig Wright is ook al een tijdje bezig. Wright heeft ook copyrightclaim gedaan op de bitcoin whitepaper. Hij wil de hele wereld laten weten dat hij de enige echte Satoshi Nakamoto is. Wright ging zelfs zo ver dat hij verschillende twitteraars aanklaagde.

Copyright

Het U.S. Copyright Office benadrukte eerder al dat alle aanvragen worden geaccepteerd en geregistreerd. Dat betekent niet dat wat er wordt aangevraagd klopt. Dus beide heren hebben (gelukkig) nog lang geen manier om te bewijzen dat ze Satoshi zijn.

Bitcoin Whitepaper en Satoshi

De bitcoin whitepaper was de start van de revolutie rondom bitcoin en andere cryptovaluta. Daadwerkelijk bewijzen dat je de schrijver bent van dit stukje geschiedenis is natuurlijk interessant voor een heleboel mensen.

Maar iemand die claimt de bedenker van bitcoin te zijn is het ietwat vreemd. Satoshi is op het juiste moment volledig buiten de community gestapt. Tot op heden heeft niemand de digitale voetstappen van de schrijver van de whitepaper kunnen volgen.

Ondanks vele emails en berichten op fora is er niemand die bewijzen heeft gepubliceerd over de identiteit van Satoshi Nakamoto. Waarom zou Satoshi, jaren na dato, ineens besluiten naar voren te komen?

De persoon die achter het pseudoniem schuilt was erg gesteld op privacy, dat is ook te zien aan de zorgvuldigheid waarmee de digitale sporen zijn gewist.

Het kan zijn dat de bedenker van bitcoin zich bedacht heeft en denkt: zo, nu is het tijd om de wereld te laten zien wie ik ben. Dat lijkt echter tegen alles in te gaan waar Satoshi voor staat…

Trek vooral je eigen conclusies en blijft goed opletten. Een beroemd gezegde in de cryptospace gaat hier mooi op: Don’t trust, verify!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSatoshi

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...