Bitcoin Core maintainer Marco Falke stopt na ruim 10 jaar

Marco Falke stopt als bitcoin core maintainer. De ontwikkelaar droeg sinds 2012 actief bij aan de ontwikkeling van bitcoin en het protocol.

Falke geeft geen specifieke reden. Wel geeft hij aan dat het een moeilijke beslissing is om te stoppen op Twitter: “Ik blijf gepassioneerd over open source en bitcoin. Ik ben positief over de toekomst.” In die toekomst past voor hem echter geen publieke rol meer.

Een Bitcoin Core maintainer is niet de baas over bitcoin. Wel is het een belangrijke rol in hoe er momenteel aan bitcoin wordt gebouwd. In de praktijk kan een developer allerlei updates en code voorstellen, maar het netwerk moet het wel oppakken. Falke heeft de meeste ‘commits’ op GitHub aan bitcoin.

Wanneer iemand wijzigingen (ook wel “commits” genoemd) aanbrengt in de broncode, creëert hij of zij een zogenaamde “branch”, een afsplitsing van de hoofdtak van de code. Om deze wijzigingen in de hoofdtak op te nemen, moeten ze worden samengevoegd, oftewel “gemerged”, met de hoofdtak. Dit gebeurt via een merge-verzoek,

Falke werd financieel gesteund door Okcoin en Paradigm. Falke is een van de belangrijkste Bitcoin-ontwikkelaars die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de Bitcoin Core-software, die de basis vormt voor het Bitcoin-netwerk.

Met het vertrek zijn er nog maar vier ‘officiële’ Bitcoin Core maintainers. Het is geen officiële positie binnen een bedrijf of organisatie, maar het zijn wel belangrijke factoren in de manier waarop bitcoin nu werkt en word uitgebouwd.

Het ontwikkelen van open software komt niet zonder risico. Vorig jaar werd een Ethereum developer nog opgepakt in Amsterdam. Hij werkte aan een mixing tool om transacties meer privacy te geven. Alexey Pertsev zit nog steeds vast.

Heb je interesse in hoe bitcoin achter de schermen werkt? Bekijk dan de GitHub van bitcoin of lees ‘Wie is de baas van bitcoin?’

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...