Update: 29-jarige man opgepakt in Amsterdam voor betrokkenheid bij mixingservice

Update (12 augustus): De FIOD heeft Alexey Pertsev aangehouden. Dat bevestigt de vrouw van de 29-jarige ontwikkelaar. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van een mixingdienst genaamd Tornado Cash.

De FIOD heeft een 29-jarige man aangehouden in Amsterdam. Hij wordt verdacht van het faciliteren van witwassen en het verhullen van 'criminele geldstromen'. Dit deden zij via een Ethereum mixingservice genaamd Tornado Cash.

We maken in dit bericht dus een uitstapje naar Ethereum. Maar de situatie heeft ook (indirecte) gevolgen voor de wereld van bitcoin. Het gaat hier om mensen die bouwde aan een open-source platform. De code bestaat en werkt nog steeds, maar het gebruik ervan heeft directe gevolgen in de grote boze buitenwereld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tornado Cash staat sinds 8 augustus 2022 op de Amerikaanse sanctielijst. Om precies te zijn gaat het om de OFAC-sanctielijst. Het is opvallend, want het gaat dus specifiek om de (open-source) code. Er staan (nog) geen bedrijven of personen die gekoppeld worden aan deze software op die lijst.

Aanhouding

De FIOD geeft tekst en uitleg op hun website: "Tornado Cash biedt diensten aan voor het mixen van de cryptovaluta. De onlinedienst maakt het daarmee mogelijk de herkomst of bestemming van cryptovaluta te verhullen. De (criminele) herkomst van de cryptogelden wordt door dergelijke mixingservices veelal niet of nauwelijks gecontroleerd. Gebruikers van een mixingservice doen dat veelal om hun anonimiteit te vergroten."

Privacy is niet verboden. Maar in deze situatie wordt er gesproken over crimineel geld. Het zou vermoedelijk gaan om geldstromen richting Noord-Korea. Volgens de FIOD startte het platform in 2019 en is er al voor $7 miljard aan transacties verwerkt. Het merendeel daarvan is dus níet aangeduid als crimineel.

In de praktijk kun je een oplossing als Tornado Cash zien als een grote grabbelton. Je gooit een transactie in een grote ton en husselt ze door elkaar. Dat maakt het moeilijker om de geldstromen te volgen.

De clue van het verhaal vinden we later in het bericht van de FIOD: "Het vermoeden is dat personen achter deze organisatie op grote schaal aan deze transacties hebben verdiend." Waar en hoe dat geld dan precies is verdiend, is niet bekend. Wel schat de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst het totaal van transacties met 'criminele herkomst' op minstens $1 miljard.

GitHub

Opmerkelijk is ook dat kort na het nieuws over de OFAC-sanctielijst een van de developers is geblokkeerd op GitHub. Die laatste is een populair platform voor ontwikkelaars om te communiceren en code te delen. Ook bitcoin devs maken hiervan gebruik. Git (zonder Hub) is een gedistribueerd versiebeheersysteem. Je bent niet verplicht om GitHub te gebruiken. GitHub is echter een erg gemakkelijke manier van werken. Het platform is sinds 2018 in handen van Microsoft.

Een eventueel verbod op bitcoin op GitHub zou vooral een vervelende tegenslag zijn voor developers. Het is nog altijd de populairste plek waar voorstellen worden gedaan en besproken. Het is geen achilleshiel voor bitcoin, wel kan het irritant zijn als het werken via die platform wordt bemoeilijkt.

Helaas niets nieuws

Je kunt je verbazen over de gang van zaken. Tegelijkertijd is dit geen nieuw fenomeen. Sinds de opkomst van het internet zijn er al tal van mensen opgepakt voor het bouwen van software of platformen. Een van de meest prangende voorbeeld is Ross Ulbricht. Hij was mede verantwoordelijk voor het online platform genaamd Silk Road.

Silk Road bood de optie om zo'n beetje elke dienst of elk product die je kunt bedenken aan te bieden. Dat heeft Ulbricht uiteindelijk zijn leven gekost. Dat is (nog) niet letterlijk. In mei 2015 werd hij veroordeeld tot een dubbele levenslange gevangenisstraf plus veertig jaar zonder kans op vervroegde vrijlating. Silk Road was een van de eerste grote platformen waar veel gebruik werd gemaakt van bitcoin als betaalmiddel.

Ulbricht brengt zijn tijd grotendeels door in eenzame opsluiting. Via de post stuurt hij regelmatig tweets de wereld in. Je kunt zijn gedachtes en berichten hier vinden. Ook was hij spreker bij de Bitcoin 2021 conferentie in Miami

Lees meer over:
misdaadNederland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...