Bitcoin Core versie 25.0 is uit

Er is een nieuwe software-update van Bitcoin Core aanstaande. Versie 25.0 is nu beschikbaar op de officiële website.

Bitcoin Core

Bitcoin Core is de ruggengraat van het bitcoin netwerk. Het is de node software waarmee (onder andere) alles omtrent de verificatie van on-chain betalingen gebeurt.

Versie 25.0 omvat een aantal nieuwe features en kleine bugfixes. De technisch onderlegde bitcoiners kunnen alle veranderingen op GitHub vinden. Hieronder even een korte greep uit de release notes.

Er zit geen grote baanbrekende update in de nieuwe versie van Bitcoin Core. Geen Taproot- of SegWit-achtige verbeteringen dus, maar voornamelijk kleine aanpassingen.

Ten eerste worden transacties met een non-witness-grootte van 65 bytes en niet meer nu toegestaan door mempool en relay-beleid. Dit is om nog betere bescherming te bieden tegen een oude bug genaamd CVE-2017-12842.

De JSON-RPC accepteert nu een nieuwe parameter, terwijl er rondom de mempool ook een paar parameters zijn aangepast. Sinds een paar weken zit de wachtrij met onbevestigde transacties bomvol, wat zorgde voor “unexpected memory usage”.

Met de update kunnen “passphrases” van wallets ook een 0 bevatten. Voor deze aanpassing werden alleen tekens tot aan het eerste null-teken herkend en geaccepteerd.

Dit is slechts een kleine greep van de wijzigingen. Zogezegd zit er weinig schokkends in.

Oude versies blijven werken

Goed nieuws: je hoeft jouw node niet per se te updaten. Bitcoin-updates zijn altijd backwards compatible (en het heeft dus geen hard forks), waardoor elke oude versie van Bitcoin Core gewoon blijft werken. Zo ben je niet verplicht om een update te draaien als je dit niet wilt.

Er hebben zo’n 100 ontwikkelaars een bijdrage geleverd aan de nieuwe Bitcoin Core-versie. Daarnaast zijn er ook veel mensen die hebben geholpen met vertalingen via Transifex.

Bitcoin Core versie 24.0 dateerde uit november 2022. Doorgaans komt er elk half jaar een nieuwe versie uit.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
bitcoin core

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...