Nieuwe versie van Bitcoin Core is uit

Eens in het half jaar komt er een nieuwe versie uit van Bitcoin Core. Een aantal dagen geleden is versie 24.0 gereleased. Wat zit er zoal in dit softwarepakket?

Bitcoin Core

Allereerst even kort: Bitcoin Core is de bekendste en meest belangrijke bitcoin client. Nodes draaien deze software. Je kunt het zien als het spelregelboekje van bitcoin. Alle computers die zich bij bitcoin willen aansluiten, gebruiken deze parameters.

Dit kunnen essentiële spelregels zijn (zoals de block subsidie of de blockgrootte) maar ook de manier waarop bepaalde instellingen geconfigureerd zijn voor communicatie tussen nodes.

Nu dus: versie 24.0. Hierin zitten een aantal opvallende dingen.

  1. Begin voor de ondersteuning van Miniscript. Met Script kun je op bitcoin programmeren. Miniscript is een vereenvoudigde manier om dit te doen. Met 24.0 kun je dit als framework gebruiken. Overigens: als je iets nóg makkelijker zoekt is Minsc een volgende stap. Maar dit zit dus nog niet in Bitcoin Core.
  2. Wallet leegmaken. Verder komt er een optie waarmee je één specifieke UTXO in z’n geheel kunt overdragen, zonder dat er een wisselgeld-UTXO wordt aangemaakt. Dit kan helpen als je privacy wilt behouden en niet (per ongeluk) je eigen coins wilt mixen.
  3. RBF staat aan. Dit is de meest controversiële update van allemaal. Op Bitcoin Focus kon je al eens lezen over deze Replace By Fee-optie. Het geeft de mogelijkheid om een de transactiekosten van een betaling ‘op te hogen’  door er een transactie achteraan te sturen (en/of daarmee de hele betaling te veranderen). Deze feature komt nu by default aan te staan. Je kunt deze overigens gewoon uit zetten.
    Het kan echter problemen veroorzaken voor winkeliers en wallets (zoals Muun) die 0-confirmation betalingen accepteren. Kwaadwillende partijen kunnen namelijk een onbevestigde betaling wijzigen als deze in de mempool staan, terwijl een wallet deze al als bevestigd accepteert.
  4. Makkelijker back-ups maken. Verder wordt het mogelijk om vanuit de Graphic User Interface (GUI) een back-up te maken. Zo kun je een wallet terughalen (of opnieuw inladen). Dit kon voorheen alleen in de command-line interface

Dit is slechts een kleine selectie van de upgrades. Je kunt de hele documentatie op GitHub terugvinden.

Zo is de logica achter het downloaden van block headers van andere peers in het netwerk opnieuw onder de loep genomen. Zo wil men voorkomen dat er een DDoS-aanval kan worden gedaan.

Verder zijn er een aantal nieuwe RPC’s gemaakt en ook zijn de wisselgeld-ouputs ‘random’ gemaakt. Dit helpt ook voor de privacy van de gebruiker.

Ruim honderd ontwikkelaars

Ruim 100 ontwikkelaars hebben bijgedragen aan de nieuwe versie van Bitcoin Core 24.0. Maar let op: zij zijn niet de baas over bitcoin. Benieuwd hoe dit zit? Lees dan editie #47 van Bitcoin Focus hierover eens door: Wie is de baas van bitcoin?

Als je een eigen node draait hoef je niet per se iets te doen. Het is geen hard fork en de wijzigingen zijn niet dermate schokkend of noodzakelijk dat je per se moet iets moet doen. In principe kun je rustig afwachten en op een later moment de update doorvoeren (als je het er überhaupt mee eens bent). Zo niet? Dan blijf je lekker de huidige (backwards compatible) versie gebruiken.

Poll

Draai jij een bitcoin node?






Deze upgrade is ook niet te vergelijken met Taproot, een van de vorige grote updates die veel meer stof deed opwaaien.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
bitcoin coreBitcoin nieuws