Bitcoin-criticus Peter Schiff ziet groot probleem met bitcoin ETF’s: Daling bitcoin koers?

Peter Schiff bitcoin ETF

In de afgelopen weken hebben we aanzienlijke uitstromen gezien uit bitcoin ETF’s. Dit roept zorgen op bij analisten in de markt over de mogelijke negatieve invloed hiervan op de bitcoin koers. Peter Schiff, een econoom en bekende bitcoin-criticus, benadrukt deze uitstromen als een belangrijke factor die waarschijnlijk de koers van bitcoin naar beneden zal duwen.

Recente trends in bitcoin ETF’s en invloed op BTC koers

Op 1 mei zagen bitcoin ETF’s hun grootste dagelijkse uitstroom ooit, met een terugtrekking van $563,7 miljoen. Dit viel samen met een grote daling van de bitcoin koers met 5%, van $63.000 naar onder de $60.000. Deze gebeurtenis even anders dan de initiële opwinding rond de introductie van bitcoin ETF’s in januari 2024, die aanvankelijk een stroom van kopers aantrok. Over de laatste tien dagen hebben Amerikaanse bitcoin ETF’s cumulatieve uitstromen van $230 miljoen gemeld.

De introductie van bitcoin ETF’s leidde aanvankelijk tot een markt gekenmerkt door overmatige vraag en beperkt aanbod, wat de koers snel deed stijgen. Echter, toen meer beleggers bitcoin begonnen te kopen via deze ETF’s, nam de mogelijkheid van verkoopdruk toe, wat leidde tot een marktonevenwicht. Schiff wijst erop dat met veel mensen die nu ETF’s bezitten en een afnemende interesse van nieuwe kopers, het risico op verdere prijsdalingen toeneemt.

Ondanks deze uitdagingen ervaren niet alle ETF’s uitstromen. BlackRock’s IBIT ETF en Fidelity’s Wise Bitcoin ETF (FBTC) zagen positieve instromen, met respectievelijk $14,2 miljoen en $2,7 miljoen. Evenzo trok Bitwise’s BITB ETF $6,8 miljoen aan. Andere ETF’s zoals Ark 21shares (ARKB), WisdomTree’s BTCO, en Franklin Templeton’s EZBC ervoeren ook positieve bewegingen, met instromen van $4,4 miljoen, $2,2 miljoen en $1,8 miljoen respectievelijk.

Bitcoin’s marktprestatie te tijdens de fluctuaties

Het overwegend negatieve sentiment in de markt, beïnvloed door de uitstromen uit bepaalde ETF’s, weerspiegelt zich in de bitcoin koers, die onlangs onder de $63.000 zakte naar $60,819.35. Dit betekende een daling van 2,48%, met een marktwaardering van $1,20 biljoen.

Het 24-uurs handelsvolume voor bitcoin zag ook een grote toename van 6,50% naar $27,06 miljard. Bovendien kan volgens Coinglass de recente daling van de marktkapitalisatie van bitcoin met 2,51% tot ongeveer $1,197 biljoen deels worden toegeschreven aan toegenomen crypto liquidaties, die $145 miljoen bereikten.

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...