Bitcoin daalt voorzichtig, maar zit in accumulatiefase

De bitcoin koers staat op het moment van schrijven op een voorzichtige daling van 0,90 procent en schrijft daarmee een koers van 26.845 dollar per munt. Ondanks de problemen op het gebied van de koers is bitcoin volgens de analist Bob Baxley zit de markt momenteel in een “algemene accumulatiefase.”

Dat zou betekenen dat investeerders op dit moment voor de lange termijn bitcoin opkopen, in afwachting van een nieuwe bullmarkt.

Gevaar ligt op de loer

Het grote gevaar voor bitcoin op dit moment lijkt het akkoord over het Amerikaanse schuldplafond, zo constateert ook Baxley. “Het risico is dat er ongeveer 1 biljoen dollar terugmoet richting de portemonnee van de Amerikaanse overheid, wat een gigantische hoeveelheid liquiditeit uit de markt zou zuigen”, aldus Baxley.

In 2019 gebeurde er iets vergelijkbaars, waardoor de Federal Reserve uiteindelijk moest ingrijpen om te voorkomen dat de financiële markten door het putje gingen. “Simpel gezegd betekent een akkoord over het schuldplafond niet meteen dat we uit de problemen zijn”, zo gaat Baxley verder.

Dat blijkt ook wel, want bitcoin heeft het nog altijd moeilijk en de bulls krijgen het maar niet voor elkaar om het momentum weer over te nemen van de bears. De koers blijft tot nu toe hangen in de zone van 26.500 tot 28.000 dollar. Wat dat betreft lukt het de markt maar niet om definitief richting te kiezen.

Liquiditeit is belangrijk

“Liquiditeit is op dit moment het belangrijkste. Wat dat betreft hangt er veel af van het vermogen van het ministerie van Financiën om zijn portemonnee te vullen, zonder daarbij de markt volledig droog te laten staan van liquiditeit. Veel investeerders zullen om die reden voorzichtig zijn, zo verwacht ik”, aldus een duidelijke waarschuwing van Baxley.

Alles bij elkaar is het plaatje op dit moment niet heel positief voor bitcoin. Op macro-economisch vlak lijken de meeste krachten zich even tegen de koers te keren, wat niet goed is voor de vooruitzichten op de korte tot middellange termijn.

Als de Amerikaanse overheid inderdaad voor 1 biljoen dollar aan leningen moet ophalen, dan kan dat weleens funest zijn voor het koersverloop van risico-assets. Wellicht dat dan het moment komt dat de Federal Reserve weer moet ingrijpen en ze de rente een tik omlaag moeten geven.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....