Bitcoin developer Pieter Wuille verruilt Blockstream voor Chaincode Labs

912 totale weergaven

Bitcoin ontwikkelaar Pieter Wuille verruilt Blockstream voor Chaincode Labs. Het is toch wel een opmerkelijke transfer, omdat Wuille mede-oprichter en core dev is bij het eerste bedrijf.

Bitcoin ontwikkelaar Wuille

In 2014 vertrok hij bij Google om samen met Adam Back het Bitcoin bedrijf Blockstream op te richten. Na 6 jaar verhuist hij naar Chaincode Labs, wat zich meer richt op Bitcoin research & development.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op Twitter laat Wuille weten dat hij met Blockstream blijft samenwerken:

De transfer is binnen de Bitcoin community (op Twitter) goed ontvangen.

Bitcoin ontwikkeling

Welk voetafdruk heeft Wuille tot nu toe al achtergelaten op het gebied van Bitcoin ontwikkeling?

Zijn eerste bijdrage op de Bitcoin Core Github pagina dateert al uit 2011. Hij heeft ook diverse zogenaamde Bitcoin Improvement Proposals (BIPs) geleid. Dat zijn verbetervoorstellen aan de originele code van Satoshi Nakamoto.

BTC Times meldt dat Wuille de ontwikkelaar is achter BIP 141, die Segregated Witness (SegWit) naar het Bitcoin netwerk heeft gebracht. Dat is een manier om het Bitcoin netwerk op te schalen en het Lightning Network mogelijk te maken.

Als er té veel bitcointransacties komen en de blocks vol raken, dan komt er een vertraging vanuit de kant van de auditors. De Segregated Witness is een andere manier om de grootte van de transactie te halveren.

SegWit verhoogt de limiet voor de blokgrootte van Bitcoin naar maximaal 4 MB. Dat zorgt voor minder verstopping van het netwerk. Maar het maakt ook de implementatie van second layer oplossingen mogelijk. Het Lightning Network is hiervan een voorbeeld.

Schnorr signatures en Miniscript

Recent heeft Wuille zich ook sterk bemoeid met de ontwikkeling van Schnorr signatures en Miniscript op het netwerk. Schnorr signatures maakt Bitcoin transacties op het netwerk meer anoniem. Miniscript is een smart contract programmeertaal, waarmee er scripts op het netwerk zijn te draaien.

Wuille en mede-dev Andrew Poelstra schreven er in een blog post dit over:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Using Bitcoin Script today for building sophisticated spending conditions is far harder than it needs to be, requiring special-purpose software to be developed, tested, and deployed for each new use case.

Miniscript can cover these cases in a way that generalizes across arbitrary sets of spending conditions, and is frequently much simpler and more reliable than a special-purpose solution would be.”[/penci_blockquote]

Aan het Bitcoin netwerk werken honderden (onafhankelijke) ontwikkelaars. Deze worden vanuit het ecosysteem zelf gefinancierd, vaak maken exchanges zoals Bitfinex, BitMEX en Square Crypto middelen vrij hiervoor.

Wuille behoort tot één van de meest prominente en invloedrijke ervan.

Lees meer over:
blockstreampersonalia

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...