Bitcoin doet het in Q1 véél beter dan alle indices

1292 totale weergaven

Bitcoin heeft een prima eerste kwartaal van 2023 achter de rug. De koers van de grootste cryptovaluta steeg veel meer dan verscheidene indices uit de traditionele financiële markten.

Prijsstijgingen in Q1

Dit is niet zomaar een uitspraak, maar dit kun je logischerwijs bekrachtigen met data. Zo steeg bitcoin in Q1 met 69,4%. De gemiddelde rendementen voor indexen bedroeg in dezelfde periode ‘slechts’ 5,5%.

Als we daar iets verder op inzoomen zien we het volgende:

  1. De NASDAQ Composite (IXIC) behaalde het hoogste rendement met 17,39%
  2. Op plek twee staat de S&P 500 (SPX) met 6,36%
  3. De US Small Cap 2000 (RUT) deed het weer iets minder: het steeg 2,51% aan waarde
  4. De FTSE 100 (FTSE) staat nog net in de top vier met een ROI van 0,99%.
  5. De top vijf wordt gecopmementeerd met de Dow Jones Industrial Average (DJI): +0,56%.

Het gemiddelde van al de indices is dus 5,5% in het groen.

Bull na bear

Het blijft uiteraard een momentopname: in 2022 verloor bitcoin veel meer van haar waarde dan de aandelenmarkt. Bekend is dat bitcoin volatieler is: bullmarkten leveren hogere rendementen op, bearmarkten grotere (ongerealizeerde) verliezen.

Daarbovenop was het eerste kwartaal van 2023 erg tumultueus met banken die omvielen en beginnende twijfels over de renteverhogingen van de centrale bank. De Amerikaanse Silvergate Bank, Silicon Valley Bank, Signature Bank en in Europa Credit Suisse kwamen in zwaar weer terecht. Bitcoin als bankloos en decentraal alternatief werd daardoor ineens relevant.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
aandelenBitcoin nieuws