Bitcoin Dominantie Boven 50%. Is Dit Bullish Voor Een Herstel?

Bitcoin

Bitcoin is ondanks de recente goedkeuring van Spot Bitcoin ETFs flink aan het dalen. Recentelijk is de prijs van BTC gedaald tot onder de $42.000, wat een neerwaartse trend in de markt aangeeft. Tegelijkertijd is de dominantie van Bitcoin in de cryptomarkt toegenomen, een verschijnsel dat vaak voorafgaat aan een Bitcoin halving.

Bitcoin dominantie neemt toe

Recente data van TradingView toont aan dat bitcoin’s marktdominantie is toegenomen tot 51,24%, wat neerkomt op een stijging van 0,19% op zaterdag 20 januari. Crypto-analist Michaël Van de Poppe heeft op sociale media aangegeven dat deze piek in dominantie typerend is voor de periode vlak voor een halving, zoals eerder gebeurde in 2016 en 2020. Hij voorspelt dat dit patroon zich in 2024 zal herhalen. Van de Poppe suggereert verder dat een dieptepunt in de prijs van bitcoin zou kunnen leiden tot een stijging van altcoins.

Is Bitcoin bearish?

Een andere bekende crypto-analist, CrediBULL Crypto, heeft via het platform X een grafiek gedeeld waaruit blijkt dat Bitcoin boven de ‘rode zone’ moet uitstijgen om de huidige bearish trend te keren. Volgens deze grafiek zou een doorbraak boven de $42.500 een significante trendommekeer kunnen betekenen. Hij waarschuwt echter dat het niet doorbreken van dit niveau bij de eerste poging zou kunnen resulteren in verdere prijsdalingen. CrediBULL Crypto benadrukt dat een grotere daling niet noodzakelijkerwijs een extreem bearish signaal is, aangezien de zone tussen $40.000 en $40.500 sinds 11 december als een sterke steun heeft gefungeerd.

Qua recente prijsontwikkelingen handelt Bitcoin momenteel rond de $41.500, wat een daling van 15% is vanaf de piek van $48.969, die werd genoteerd kort na de goedkeuring van Spot Bitcoin ETFs. Op zaterdag was er een licht herstel in de prijs van Bitcoin, waarbij het 0,63% steeg naar een waarde van $41.627,47. Ondanks de lichte toename van de marktkapitalisatie van Bitcoin met 0,71% naar $816,51 miljard, heeft de handelsvolume aanzienlijk afgenomen met 16,81% naar $22,17 miljard. Bitcoin had eerder een daghoogtepunt van $42.134,16 bereikt, alvorens het onder de $42.000 zakte.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwskoersprijs

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...