Bitcoin dominantie bereikt hoogste punt sinds 2021 – altcoins bloeden

787 totale weergaven
|

 

Het marktaandeel van bitcoin (BTC) is gestegen tot zijn hoogste percentage in meer dan drie en een half jaar. Dit wordt ook wel de bitcoin dominantie genoemd en bevindt zich al sinds eind 2022 in de lift. Over het algemeen was je als investeerder dus beter af om al die tijd simpelweg bitcoin vast te houden, dan een ruime selectie aan altcoins. De meeste altcoins presteren namelijk een stuk slechter dan bitcoin.

Ook de afgelopen dag is er weer een groot krachtsverschil. Veel altcoins zijn nog altijd niet bijgekomen van de marktcrash van gisteravond, terwijl bitcoin het verlies al snel grotendeels wist uit te vegen.

BTC dominantie een fractie verwijderd van 60%

De bitcoin dominantie steeg gisteren tot zijn hoogste punt sinds maart 2021 van 59,75%. Dat betekent dat 59,75% van de totale crypto-marktkapitalisatie nu in beslag wordt genomen door bitcoin. 

Gisteren was een slechte dag voor cryptomarkt, maar niet als we kijken naar de bitcoin dominantie. Deze steeg namelijk met bijna 1%, wat het wat dat betreft een van de betere dagen van dit jaar maakt.

In de avond werd de markt opgeschud door een nieuw rapport van The Wall Street Journal. Tether, het bedrijf achter de USDT-stablecoin, werd hierin onder vuur genomen. Er werd namelijk beweerd dat de Amerikaanse federale overheid een onderzoek zou zijn gestart naar het cryptobedrijf. Het zou vermoedelijk de anti-witwasregels en internationale sancties hebben overtreden. 

De bitcoin koers kelderde direct met enkele procenten, en altcoins kregen nog veel hardere klappen te verwerken. Toen Tether CEO Paolo Ardoino de aantijgingen ontkende, herstelde bitcoin alweer grotendeels. Met een huidige koers van zo’n $67.000 staat bitcoin slechts 1,5% in de min ten opzichte van 24 uur geleden.

En dat kunnen we van de meeste altcoins niet zeggen. Het leeuwendeel van de markt heeft namelijk tussen de 5% en 10% van zijn waarde ingeleverd. 

De grootste top 100-dalers zijn notcoin (NOT), arweave (AR) en gala (GALA) met verliezen van respectievelijk 11,01%, 10,83% en 9,88%, 

Ook binnen de top 10 is er een duidelijk contrast. Zo staat ethereum (ETH) 3,09% lager dan 24 uur geleden, is solana (SOL) met 2,01% gedaald en dogecoin met 3,44%.

Wanneer kunnen altcoins de troon overnemen?

De gerenommeerde crypto-analist Benjamin Cowen voorspelde  gisteren al dat bitcoin vóór de aankomende rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank (die op 7 november plaatsvindt) nog de 60% zal aantikken om vervolgens te corrigeren.

Een daling zou altcoin-houders goed uitkomen. Dit zou namelijk betekenen dat er juist weer meer kapitaal richting altcoins stroomt. 

Historisch gezien hebben altcoins sterk geprofiteerd van dalende rentetarieven, wat de hoop doet opleven dat er een trendommekeer aan zit te komen. In de vorige cyclus begonnen altcoins pas echt weer tot de voorgrond te treden in het jaar na de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank. Hoewel dit geen garantie biedt dat dit opnieuw zal gebeuren, is het zeker een reële mogelijkheid.

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...