Bitcoin (BTC) dominantie duikelt naar 40% na Musk crash

De prijs van bitcoin daalde naar $42.185 nadat Elon Musk op Twitter dreigde om de bitcoin van Tesla te verkopen. Later kwam de topman op zijn woorden terug en verzekerde hij zijn toehoorders dat Tesla niet gaat doen.

Bitcoin marktwaarde

Het had plotse koersschommelingen tot gevolg en logischerwijs ook voor de marktwaarde van bitcoin had het gevolgen. Op dit moment ligt de totale marktwaarde op 836 miljard dollar, fors onder de magische grens van 1.000 miljard dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Omdat de rest van de cryptomarkt het verlies redelijk beperkt liet, daalde de zogenaamde bitcoin dominatie tot een dieptepunt. Bitcoin is nu goed voor ~40% van de totale cryptocurrencymarkt, die ruim 2.250 miljard dollar groot is, zo blijkt uit cijfers van Coinmarketcap.

Bitcoin (BTC) dominantie duikelt naar 40% na Musk crash

Het is een niveau wat sinds medio 2018 niet meer is voorgekomen. Sterker nog, sinds de zomer van 2019 lag de dominantie boven de 50% en op 4 januari 2021 dit jaar was er zelfs sprake van een marktaandeel van 69,7%, zo meldt Decrypt.

In de onderstaande grafiek is de totale marktwaarde van BTC geplot. Dat biedt ook wel een relativering op de 'crash', want volgens sommige analisten is er sprake van een 'gezonde correctie'.

Bitcoin (BTC) dominantie duikelt naar 40% na Musk crash

'Gezonde correctie'

Marktanalist Willy Woo brengt de indicator Network Value to Transactions-ratio (NTV) onder de aandacht. Deze indicator kán namelijk een voorspeller zijn van de (toekomstige) bitcoin prijs.

Deze ratio meet de bitcoin marktprijs in relatie tot de (totale) waarde die over het bitcoin netwerk verstuurd wordt.

Het is de achtjarige geschiedenis van bitcoin al diverse malen voorgekomen dat de marktprijs onder de NTV-prijs zakte. In de meeste gevallen volgde daarna een stijging van de koers.

Ook de Britse handelaar 'Filbfilb', die regelmatig te gast is in podcasts om over de markt te praten, brengt deze indicator onder de aandacht. Hij omschrijft het als een "hopium" indicator.

Het is dan ook uiteindelijk de markt die bepaalt welke richting de koers neemt. Bitcoin is een jonge asset die zéér volatiel is, wees verstandig en beleg alleen met geld wat je kunt missen en maak géén gebruik van speculatie middels een hefboom (leverage).

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
markt

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...