Elon Musk ruziet met bitcoin community, prijs daalt naar $43.769

Elon Musk ontpopt zich als een ware fittiekoning op Twitter. De topman dreigt de Bitcoin van 'zijn' Tesla te verkopen, zo is op te maken uit een tweet van de topman.

Door de online commotie is de prijs onder de $45.000 gedaald naar even $43.769. De huidige zit ruim 30% van het prijsrecord van ~$64.000 af van medio april.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook hebben ruim 185.000 handelaren geld verloren met hun 'gok' op een toekomstige bitcoin prijs. Het totaal aan liquidaties (abrupt beëindigen van iemands positie) is opgelopen naar 1,43 miljard dollar.

Elon Musk ruziet door

In hoog opgelopen discussies met onder meer podcaster Peter McCormack en MicroStrategy-CEO Michael Saylor gaat Musk vol in de tegenaanval. Bitcoin is in zijn ogen veel te gecentraliseerd. Eerder zei Musk dat een bitcoin transactie teveel elektriciteit vreet.

Daarom ziet hij meer toekomst in het kleinere Dogecoin, wat ooit ontstaan als grap. Naar eigen zeggen werkt Musk c.q. Tesla al een tijdje samen met ontwikkelaars van Doge. Een bewering die tot ongeloof leidt onder bitcoiners op Twitter.

Tesla heeft in februari voor 1,5 miljard dollar aan BTC gekocht (~48.000 BTC). In het eerste kwartaal heeft Tesla 10% van deze voorraad verkocht, waardoor Tesla voor het eerst zwarte kwartaalcijfers schreef.

Privé is onbekend wat Musk bezit. Hij heeft ooit 0.25 BTC als gift ontvangen. Onder meer de Britse podcaster Peter McCormack vecht een online robbertje met de man uit.

De bewering dat bitcoin "te gecentraliseerd" is, is feitelijk onjuist. De rekenkracht is verdeeld over een (groot) aantal mining pools, die met elkaar concurreren in hashing power.

Wordt het te gemakkelijk om een block voor de miners, dan past het netwerk zich automatisch aan na circa 2 weken. Onlangs is deze moeilijkheidsgraad 21% gestegen. Dat betekent dat het voor miners een grotere uitdaging om een nieuw block met daarin 6,25 BTC te vinden.

Naast miners, zijn er nog drie andere polen die samen het fundament vormen: de node-eigenaren die de transacties controleren, de lange termijn houders (hodlers) en niet te vergeten de duizenden ontwikkelaars die werken aan Bitcoin Core en Lightning Network.

Bitcoin kent een anonieme bedenker of een groepje bedenkers en heeft géén CEO. in het onderstaande draadje zijn de principes van het netwerk goed geclusterd.

Beweegredenen

Hoeveel waarde moeten we hechten aan de woorden van Musk? Steeds meer mensen twijfelen aan de geestelijke gezondheid van de topman.

Anderen vermoeden dat er een achterliggende agenda. Musk wil Fear, Uncertainty & Doubt verspreiden in deze markt en de prijs naar beneden praten. Zodra de prijs sterk is gezakt, koopt hij zowel privé als zakelijk bitcoin bij.

Het anonieme account "This is Bullish" heeft echter een andere theorie. Hij heeft de wallet geïdentificeerd op de Coinbase exchange die destijds de 48.000 BTC naar cold storage heeft gestuurd.

Zijn theorie: Musk heeft 10.000 Bitcoin verkocht voordat hij zijn tweet over het energieverbruik de wereld in slingerde.

Mocht je laatste theorie kloppen, dan zal de Securities & Exchange Commission, de toezichthouder op de Amerikaanse effectenmarkt, vermoedelijk een onderzoek starten naar koersmanipulatie.

Als beursgenoteerde firma Tesla is verplicht om elke mutatie in haar bitcoin voorraad bij de SEC aangeven in hun terugkerende kwartaalrapportage.

Tesla heeft aandeelhouders zoals BlackRock, State Street, Baillie Gifford, Northern Trust, dat zijn stuk voor stuk bedrijven die investeren in het ecosysteem rondom bitcoin en cryptocurrency's.

Recentelijk heeft BlackRock, één van de grootste assetmanagers ter wereld, zijn vertrouwen nog uitgesproken in de bitcoin markt. Voor zover bekend handelt BlackRock in bitcoin futures. Zodra zij veel shorts hebben openstaan, zijn ze gebaat bij een lage (re) bitcoin prijs.

Met zijn uitlatingen zorgt Musk voor de gewenste lagere prijs...


Voorlopig is tasten in het duister wat de werkelijke beweegredenen van de miljardair zijn. Maar dat deze vete een staartje krijgt, staat vast.

Stratum V2 protocol en Betterhash

Diverse commentatoren en analisten vragen de huidige hetze te relativeren.

Ondertussen draait het bitcoin netwerk gewoon door. De rekenkracht en daarmee de veiligheid van het netwerk heeft afgelopen week een nieuw hoogtepunt bereikt. Het aantal adressen en wallets blijft exponentieel toenemen.

Technologisch blijft het protocol zich ook doorontwikkelen. Wat te denken van het Stratum V2 protocol en Betterhash.

Mining pools zijn niet perse de baas over de rekenkracht. Als ze het Stratum V2 protocol of Betterhash gebruiken, hebben individuele miners zelf zeggenschap over hun block en wat ermee gebeurt. Ook kunnen individuele miners eenvoudig van pool wisselen, als blijkt dat een van deze pools te ‘machtig’ wordt.

Reacties op bitcoin Twitter

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
Elon MuskTesla

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...