Bitcoin duikt na renteverhoging Federal Reserve weer onder de Realized Price

De bitcoin koers is na de nieuwe renteverhoging van de Federal Reserve van 0,75 procent weer onder de zogenaamde Realized Price gedoken. Dit is de gemiddelde koers waarvoor alle bitcoin die momenteel in omloop zijn voor het laatst van adres zijn gewisseld. Volgens analist Dylan LeClair een "typische" gebeurtenis voor een bearmarkt.

Belangrijk steunniveau

We zien tijdens bearmarkten vaker dat de bitcoin koers onder de Realized Price duikt, maar ook dat die situatie vaak niet lang duurt. Zoals je in de grafiek van LeClair kunt zien vormt de Realized Price eigenlijk al de gehele koersgeschiedenis van bitcoin een belangrijk steunniveau.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met het verliezen van de Realized Price staat de gemiddelde bitcoiner nu 'onder water', zoals ze dat zo mooi zeggen in de financiële wereld. Naarmate de bearmarkt vordert, capituleren bepaalde investeerders en verkopen ze hun bitcoin aan mensen die een sterker geloof in de toekomst van bitcoin hebben.

"Sceptici zullen vol ongeloof toekijken als bitcoin wederom uit zijn as opstaat. Ze zullen de bitcoin koers opnieuw als een raket zien stijgen, om vervolgens weer met 80 procent te dalen en het daarna weer een bubbel of piramidespel noemen", zo schrijft Dylan LeClair in zijn twitter-reeks.

"Kijk naar de Realized Market Cap"

Een andere manier om de gezondheid van bitcoin in de gaten te houden is via de Realized Market Cap. Deze indicator soms de Realized Price van alle bitcoin op om een meer reële market cap voor bitcoin op papier te zetten. Interessant is dat de daadwerkelijke market cap van bitcoin in de volledige koersgeschiedenis maximaal 25 procent onder dit niveau gezakt is.

Dit was overigens in 2011, sindsdien zien we eigenlijk ook duidelijk dat de volatiliteit in de bitcoin koers, naarmate de tijd vordert, verder afneemt. Na die bijna 25 procent in 2011, is de Market Cap maximaal 16,51 procent onder de Realized Market Cap gedoken. Momenteel zitten we er 12,65 procent onder en is het in principe "business as usual" voor bitcoin.

Dylan LeClair verwacht dat we nog één capitulatie-golf door moeten voordat we een bodem bereiken, dit baseert hij met name op de macro-economische omstandigheden, die nog altijd niet in het voordeel van risico-assets zijn. Gisteren herhaalde Federal Reserve voorzitter Jerome Powell meerdere malen de intentie van de Federal Reserve om de inflatie terug te brengen tot 2 procent.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....