Bitcoin en goud profiteren van kapitaalvlucht bij banken

364 totale weergaven

De correlatie tussen bitcoin en goud is weer stijgende, beleggers lijken te vluchten naar deze veilige havens nu Amerikaanse banken weer onder druk staan.

Het verband tussen digitaal en 'normaal' goud staat op 57%, het hoogste punt in bijna twee jaar, blijkt uit cijfers van dataprovider Kaiko. Sinds maart is de correlatie stijgende, toen diverse banken in Amerika en ook Zwitserland noodgedwongen aan het infuus van de overheid moesten. Deze correlatie tussen bitcoin en goud is sinds april hoger dan tussen bitcoin en aandelenindex S&P 500.

De correlatie tussen bitcoin en goud is een maatstaf hoe de prijzen van deze activa in de loop van de tijd bewegen. De correlatie neemt doorgaans toe zodra de markt meer toe beweegt naar alternatieve beleggingen zoals bitcoin en goud. In een krimpend rentebeleid vluchten beleggers naar de dollar (en stablecoins), maar zodra de centrale banken weer de teugels losser laten vieren, dan pikken doorgaans risicovollere assets die trendbreuk eerder op.

Of dat nu ook het geval is, moet natuurlijk nog blijken, want centrale banken hebben tot nu toe de rente niet verlaagd of afgebouwd. Maar de markt lijkt hier voorzichtig op te speculeren met stijgende koers tot gevolg. Bitcoin is sinds het begin van dit jaar met 70% in waarde toegenomen na een zeer bearish periode sinds november 2021. Tot nu toe plust goud ongeveer 9,5% sinds januari 2023. Zilver heeft met 0,3% een zeer mager plusje.

Volgens Arthur Hayes is het logisch dat beleggers in de huidige omstandigheden naar alternatieven zoeken.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...