‘Netwerk van Bitcoin (BTC) verbruikt nu net zoveel energie als Tsjechië’

Bitcoin kan niet zonder hardware die het netwerk veilig houdt. Deze computers (of miners) moeten werk leveren om bij te dragen aan het netwerk. Middels het proof of work consensus mechanisme wordt dat in goede banen geleid.

Mining en energie

Zoals de naam ‘proof of work’ al doet vermoeden moet er gewerkt worden voordat je een beloning kunt verdienen in de wereld van bitcoin. En dát kost natuurlijk energie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens Digiconomist verbruiken miners nu gezamenlijk zo’n 67.927 terawattuur per jaar. Ter vergelijken: het huidige geschatte energieverbruik ligt op het niveau van landen als Tsjechië.

Daarmee staat het boven landen als Zwitserland, Koeweit en Algerije.

Schattingen

Het gaat hier om ruime schattingen. Bitcoin miners opereren in verschillende omstandigheden. Afhankelijk van de opstelling van de hardware en de locatie kunnen prijzen en het energieverbruik flink verschillen.

Digiconomist noemt ook de CO2-voetafdruk van het netwerk. De uitstoot van koolstofdioxide ligt nar schatting rond het niveau van landen als Azerbeidzjan.

Je kunt voor jezelf bepalen of dit soort cijfers je iets doen. Voor bitcoin als netwerk is het vooral een bevestiging voor de vraag en behoefte om mee te doen aan het netwerk: er zijn steeds meer plekken en ondernemers in de wereld die met bitcoin mining te maken krijgen.

En daarmee groeit het energieverbruik ook. Groeit de interesse voor het minen van bitcoin? Dan stijgt ook het energieverbruik. Uit een onderzoek uit 2019 bleken bitcoin miners voor 74% met groene energie te werken.

Elektriciteitskosten zijn samen met de kosten van de hardware de grootste kostenpost voor een miner. Mede daarom zie je vooral grote datacentra die zich richten op bitcoin in gebieden waar er een energieoverschot is.

Het is niet rendabel om in het midden van een grote stad bitcoin te minen. De energie die miners verbruiken is dus vaak energie dat niemand anders wil, waardoor de prijs lager wordt.

Verschillen

Elektriciteit kun je op allerlei manieren opwekken. Dat zorgt er voor dat er ook tal van verschillende toepassingen zijn voor het minen van bitcoin. Je kunt een datacentrum neerzetten in een gebied waar de energieprijzen laag liggen, of je kunt bijvoorbeeld overtollig gas gebruiken om energie op te wekken en daarmee bitcoin minen.

Bitcoin mining en energie in het nieuws:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsenergie

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...