Bitcoin ETF hét onderwerp van gesprek tussen Fidelity en SEC

878 totale weergaven

Fidelity wil dat de Securities & Exchange Commission (SEC) snel een bitcoin exchange traded fund (ETF) goedkeurt. Dat is op te maken uit een presentatie van de vermogensbeheerder bij de beurswaakhond.

Bitcoin ETF

Een ETF is een financieel product die de prijs volgt van een onderliggende asset, in dit geval bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Instappers hoeven dus niet geen geld in fysieke bitcoin te steken, maar gebruiken dit fonds om exposure te hebben in bitcoin.

Doorgaans is een ETF gebruiksvriendelijker want je kunt er gewoon in handelen vanuit je bestaande beleggersrekening.

In Canada en ook Europa zijn er ETF’s al op de markt, maar de autoriteiten in Amerika vinden dit nog te risicovol. Maar banken en assetmanagers buitelen over elkaar heen om er één te mogen aanbieden. Een van de aanvragers is Fidelity.

Fidelity en de bitcoin lobby

Op 8 september vond er een bijeenkomst plaats tussen een groot gezelschap van de SEC en van Fidelity. Laatstgenoemde partij deed een uitgebreid pleidooi waarom een bitcoin ETF een goed idee is.

Particuliere beleggers hebben behoefte aan het product, gezien de hoge volumes bij de Canadese ETF’s. Bovendien raakt bitcoin steeds meer geaccepteerd als assetklasse.

Zo zijn er steeds meer beursgenoteerde bedrijven die het op hun balans opnemen. Met El Salvador is er het eerste land die openlijk bitcoin koopt. Ook zijn er steeds meer bitcoin mining bedrijven waarvan de aandelen verhandeld worden.

De presentatie van Fidelity laat zien dat andere toezichthouders in Canada, Duitsland, Zwitserland en Zweden vergelijkbare financiële instrumenten hebben goedgekeurd.

Gary Gensler

SEC-voorzitter Gary Gensler liet vorige maand doorschemeren dat zijn organisatie zich gaat beperken tot het beoordelen van bitcoin futures.

In de ogen van Fidelity is de Securities Act uit 1933, ooit ingesteld na de beurskrach van 1929, voor de huidige financiële markten te beperkt en te streng.

‘Wij zijn van mening dat bedrijven naast bitcoin futures ook de mogelijkheid moeten hebben om ETP’s te kopen. Bovendien is de markt zeer liquide geworden.’

Fidelity heeft in maart 2021 een aanvraag bij de SEC ingediend voor het Wise Origin Bitcoin Trust. Er liggen nog twintig andere aanvragen bij de waakhond, maar nog géén groen licht.

Fidelity Digital Assets zal haar team van cryptocurrency specialisten volgens berichtgeving van persbureau Bloomberg moet het cryptoteam met 70% groeien.

De SEC heeft het besluit van het Bitcoin Trust ETF van Van Eck uitgesteld naar 14 november dit jaar. Dat is D-Day voor alle aanvragers van een ETF.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin ETFETFFidelitySEC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...