‘Bitcoin ETF ziet in oktober het levenslicht’

Er komt nog dit jaar een bitcoin exchange traded fund (ETF) op de Amerikaanse markt.

Dat stellen twee ETF-analisten Eric Balchunas en James Seyffart van Bloomberg Intelligence. Eind oktober moet de Securities & Exchange Commission zijn fiat hebben verleend.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin ETF

Het is een gebeurtenis waar de markt al sinds 2013 op anticipeert toen de eerste aanvraag voor een ETF is gedaan.

Een ETF is een financieel product die de prijs volgt van een onderliggende asset, in dit geval bitcoin.

Instappers hoeven dus niet geen geld in fysieke bitcoin te steken, maar gebruiken dit fonds om exposure te hebben in bitcoin.

Doorgaans is een ETF gebruiksvriendelijker want je hoeft geen apart account te openen bij een beurs zoals Coinbase.

Ook zijn er accountancy - en belastingvoordelen zodra je gewoon vanuit je bestaande handelsaccount blijft handelen. Ook is er een obstakel om zelf bitcoin te kopen en het zelf in beheer te nemen.

De markt kent deze voordelen, ook getuige het bescheiden succes van ETF's in buurland Canada. Steeds meer fysieke bitcoin raakt opgeslagen in onder meer de Purpose ETF.

In Amerika zijn er diverse fondsmanagers die ook graag een ETF willen gaan aanbieden.

Reporter James Seyffart van Bloomberg Intelligence heeft de lopende aanvragen in een tweet op een rij gezet.

Hieronder zitten ook aanvragen voor zogenaamde bitcoin futures ETF's. In dat geval is een futurecontract de onderliggende asset en niet de fysieke bitcoin.

Abrupt intrekken van aanvragen

In Canada wist Purpose te profiteren als 'first mover'. Als eerste goedgekeurde fonds weten ze nog steeds de meeste tractie in de markt te krijgen.

Volgens Balchunas en Seyffart zal de SEC dat in Amerika willen voorkomen.

Hoe komen de twee erbij dat de SEC nog dit jaar een aantal lopende aanvragen gaat goedkeuren?

Ze wijzen naar het abrupt intrekken van de ether futures ETF aanvragen van VanEck en ProShares.

'Het snelle intrekken van deze voorstellen zien we als een goed signaal voor toekomstige Bitcoin futures ETF's. We denken dat de SEC in nauw contact staat met de aanvragers en dat binnen circa 75 dagen de plooien van hun aanvragen zijn gladgestreken'.

Ze zeggen zich te baseren op marktinformatie en gesprekken met de betrokken partijen.

Het is in ieder geval opvallend dat VanEck en ProShares beiden slechts twee (!) dagen na het indienen ervan hun aanvraag weer introkken.

Wat ook meehelpt is dat de kersverse SEC-voorzitter bitcoin erkent als inventieve technologie. Ook lijkt hij er voor open te staan om de bitcoin futures ETF's goed te keuren onder de Investment Company Act uit 1940.

Potentieel

Een ETF op de Amerikaanse markt betekent dat er een grotere groep beleggers potentieel opengesteld zijn aan de bitcoin prijs.

Uitgevers van ETF's zullen fysieke bitcoin op de wereldmarkt moeten inslaan. Dat heeft een stijgende vraag naar bitcoin tot gevolg. Zij vissen namelijk in dezelfde poel als bijvoorbeeld beurzen, waar de prijs van fysieke bitcoin tot stand komt.

Kortom, het goedkeuren van een stapeltje ETF-aanvragen leidt tot minder beschikbare (liquide) bitcoin op de markt.

Maar wat het wérkelijke effect op de markt gaat zijn, weet uiteindelijk niemand.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETF

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...