Bitcoin ETF in VS gelanceerd waarmee je kunt speculeren op prijsdaling

ProShares heeft een nieuw investeringsfonds gelanceerd in de Verenigde Staten. Beleggers kunnen daarmee speculeren tegen de prijs van bitcoin in: je maakt winst als bitcoin daalt.

‘Reversed’ bitcoin ETF

Beleggingsfirma ProShares was vorig jaar het eerste bedrijf dat een bitcoin exchange-traded fonds (ETF) in de Verenigde Staten lanceerde. Destijds betrof het een op futures gebaseerd bitcoin fonds. Nu komen ze met een nieuw ETF op de proppen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat om de ProShares Short Bitcoin Strategy (BITI). Men kan profiteren van prijsdalingen van bitcoin.

Het product is ontworpen om de tegenovergestelde bewegingen van de S&P CME Bitcoin Futures-index te volgens. De handel zal op 21 juni starten op de New York Stock Exchange (NYSE). Ook dit fonds zal exposure krijgen via bitcoin futures contracten.

CEO Michael Sapir vertelt:

“Zoals bitcoin de afgelopen tijd heeft aangetoond, kan het ook in waarde dalen. BITI biedt investeerders die geloven dat de prijs van bitcoin zal dalen de mogelijkheid hiervan te profiteren, of om hun crypto-bezit te hedgen.”

De lancering komt op een smeuïg moment: bitcoin daalde in één week tijd met 30% tot onder de $19.000. Andersom geldt dus ook: als bitcoin opveert en je hebt in dit fonds geïnvesteerd, dan zul je verlies maken.

‘Short gaan’

Het is niets nieuws om short te kunnen gaan op bitcoin, maar om dit in de vorm van een ETF te doen is tamelijk nieuw.

Als je een activa ‘short’ speculeer je dat de prijs in de toekomst daalt. Met het nieuwe product van ProShares kunnen beleggers “gemakkelijk een korte blootstelling aan bitcoin verkrijgen door een ETF te kopen op een traditionele effectenrekening.”

Ironisch genoeg was de allereerste keer dat je in bitcoin futures kon handelen precies op het moment dat de bitcoin koers in 2017 het prijsrecord van $20.000 noteerde. Destijds startte de CME met het aanbieden van futurescontracten.

Gaat de lancering van een short-fonds het begin zijn van het wederopstanding van de bitcoin prijs?

Tot nu toe wil de Amerikaanse beurswaakhond nog geen ETF goedkeuren voor bitcoin die uit de spotmarkt komt. Op futures-gebaseerde fondsen zijn dus geen probleem gebleken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws