VanEck doet aanvraag voor nieuw type Bitcoin ETF

Vermogensbeheerder VanEck doet opnieuw een poging om een Bitcoin ETF erdoor te krijgen.

Deze keer gaat het om een iets ander product dan wat het bedrijf eerder wilde lanceren. Het betreft een Bitcoin Strategy exchange-traded fund (ETF).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Aanvraag ingediend

Het gaat hierbij dus om een Bitcoin Strategy ETF, niet om een Bitcoin ETF. De aanvraag is ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond onder de Investment Company Act van 1940. De aanvraag is vergelijkbaar met die van Invesco van vorige week.

Het gaat om een ETF die iets anders werkt dan de eerder ingediende (en uitgestelde) aanvragen van VanEck.

Dit op de beurs verhandelde fonds zal zowel bitcoin futures als andere bitcoinfondsen bevatten.

Een Bitcoin ETF is net wat anders: dit is 'fysieke' bitcoin die in beheer wordt benomen door de vermogensbeheerder.

Het is echter lastig om goedkeuring te krijgen voor dit type ETF. De Securities and Exchange Commission heeft al verscheidene aanvragen hiertoe afgewezen.

De Strategy ETF heeft grotere kans van slagen. Dat schrijft ook Eric Balchunas, senior ETF-analist bij Bloomberg.

Hij wijst erop dat dit de vierde aanvraag is die is ingediend volgens de '1940 Act'.

SEC-voorzitter Gary Gensler zou dit type aanvragen naar verluidt eerder willen goedkeuren. Het draait bij dit fonds dus om future contracten en andere fondsen, in plaats van 'echte' bitcoin, wat men nog steeds als risicovol en ontransparant ziet.

Andere ETF-aanvragen

Het bedrijf heeft al meerdere keren een aanvraag ingediend voor een Bitcoin ETF. De vorige poging vond plaats in december 2020. Onlangs is de definitieve uitspraak van de SEC op een van de aanvragen nog uitgesteld.

Ook heeft het bedrijf eerder dit jaar de eerste ETF in Europa uitgebracht. Het product met de naam VanEck Vectors Digital Assets Equity UCITS ETF (DAPP) is genoteerd aan de London Stock Exchange en Deutsche Boerse.

Intussen lopen er nog tal van andere aanvragen. WisdomTree, Kryptoin, Fidelity en GlobalX zijn slechts enkele namen. Ook Grayscale is bezig om haar Bitcoin Trust om te toveren tot een ETF.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFVanEck