Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale meetellen verzamelden de Spot Bitcoin ETFs vanaf de lancering al 746.831 bitcoin. Op maandag kwamen daar nog eens 9.534 bitcoin bij. Als gevolg van die enorme instromen begint de bitcoin koers te stijgen, omdat de vraag momenteel veel groter is dan het aanbod (schaarste).

Afbeelding

De halving komt eraan

Het meest angstaanjagende is dat voor april ook nog eens de volgende halving op het programma staat. Op dit moment produceren de miners dagelijks nog ~900 bitcoin. Na de halving gaat die productie naar 450 bitcoin per dag. Dat zou betekenen dat de netto-instroom van maandag van 9.534 bitcoin ongeveer 20x hoger is dan de dagelijkse productie van de miners.

Dankzij de Spot Bitcoin ETFs lijkt bitcoin momenteel begonnen aan een bijzondere cyclus. Normaal gesproken zien we pas enkele maanden na de halving nieuwe all-time highs voor de bitcoin koers.

Nu zou dat in theorie weleens voor of rond de halving kunnen gebeuren. Zeker als de bitcoin koers zo doorgaat als de afgelopen weken het geval was. De huidige cyclus (rood in de grafiek) loopt in ieder geval voor op de eerdere cyclussen van bitcoin.

Kostenbasis kortetermijninvesteerders loopt op

Ondertussen loopt de kostenbasis van korte termijn investeerders behoorlijk op. De kostenbasis refereert naar de gemiddelde inkoopkoers van deze beleggers met betrekking tot bitcoin.

Korte termijn investeerders zijn mensen die hun bitcoin 155 dagen of minder in bezit hebben. Momenteel ligt de kostenbasis voor dit type investeerder op 42.500 dollar.

Vaak zien we dat deze koersen als een sterke steun fungeren voor de bitcoin koers. Waarom? Omdat investeerders niet snel geneigd zijn om hun bitcoin tegen een verlies te verkopen.

Zodra de bitcoin koers dergelijke niveaus nadert, zien we vaak dat de bears meer weerstand krijgen. Het is voor de bitcoin koers dus een goed teken dat de kostenbasis van korte termijn investeerders stijgende is. Al is dat ook een natuurlijk gevolg van stijgende koersen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....