Bitcoin asset $282 miljard kleiner sinds begin 2022

Bitcoin als assetklasse is ruim 280 miljard dollar kleiner geworden sinds het begin van dit jaar. Dit terwijl er nu ook meer bitcoin in omloop zijn.

De grootste cryptomunt op de markt nu een marktkapitalisatie van 602 miljard dollar. Op 1 januari 2022 was dit nog ~884 miljard dollar. Met andere woorden, de assetklasse is qua waarde met 32% afgenomen, in dollars weliswaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een van de logische oorzaken is dat bestaande bitcoin bezitters hun btc verkopen en dat doen ze via beurzen. Er vloeit de laatste tijd steeds meer bitcoin richting de grote beurzen. Dat was even een periode wat minder, maar inmiddels heeft deze statistiek een driemaands-hoogtepunt van 1.755.605 bitcoin bereikt.

Het is één van de redenen waarom de prijs van bitcoin is gedaald onder de $30.000.

De instromen gingen in rap tempo omhoog nadat bitcoin de 36.000 dollar verloor. Inmiddels handelen we daar met een koers van 31.700 dollar ver onder.

Whales verlaten het toneel

Normaal gesproken wanneer de instromen bij de beurzen hoog zijn, betekent het dat whales het toneel verlaten. Dat is geen verrassing gezien het slechte sentiment dat de markt al maanden plaagt.

Als we op de grafieken moeten afgaan, dan kan dit uitmonden in een bearmarkt die zonder met zijn ogen te knipperen een vol jaar kan duren.

De lagere koersen betekent dat steeds meer bitcoin onder water komen te staan en dat maakt het voor bepaalde investeerders minder aantrekkelijk om bitcoin vast te houden.

Interessant is echter dat de kleine vissen juist agressief bitcoin bijkopen. Het aantal adressen met tenminste 0,01 bitcoin heeft namelijk een nieuwe all-time-high bereikt. Momenteel gaat het om 9.977.201 adressen met meer dan 0,01 bitcoin.

Activiteit op de blockchain blijft ook stabiel

Ondanks de kwakkelende koers blijven de dagelijkse transactie-aantallen behoorlijk op peil. De data leert ons dat we dagelijks rond de 233.000 transacties blijven produceren met het netwerk.

Met dat aantal transacties wordt er per dag voor ongeveer 30 miljard dollar aan waarde over het netwerk heen-en-weer gestuurd. Op het moment van schrijven "leeft bitcoin weer een beetje op" na de heftige nacht van maandag op dinsdag.

Na het verliezen van de 30.000 dollar staan we inmiddels weer op 31.727 dollar en lijkt de stabiliteit voor eventjes terug. De vraag is echter voor hoelang en wat we de komende weken van bitcoin kunnen verwachten.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....